Aleksandar Šoštar novi predsednik SSS

BEOGRAD, 16. juna 2009. (Beta) - Predsednik vaterpolo kluba Partizan Aleksandar Šoštar izabran je  za predsednika Sportskog saveza Srbije (SSS).

Šoštar je do pobede došao glasanjem delegata Skupštine SSS-a u drugom krugu, kada je sakupio 54 glasa, a njegov protivnik Milorad Stanulov 22.

Za predsednika SSS-a, pored Šoštara i Stanulova, kandidovali su se i Dragan Vuksanović i Jovan Šurbatović. U prvom krugu Šoštar je dobio 39 glasova, Stanulov 18, Vuksanović 13, dok je Šurbatović dobio poverenje osmorice delegata.

Novi predsednik  Šoštar rekao je posle izbora da sport u Srbiji mora da bude jedinstven, odnosno da se ne deli na vladin i nevladin.

"Sport mora da bude jedinstven, za to sam se i ranije zalagao. Ne slažem se sa podelom na vladin i nevladin sport. Svako mora da se bavi svojim poslom. Prvi korak će biti da precizno definišemo koje su obaveze SSS-a u odnosu na Olimpijski komitet Srbije, ali mislim da sa tim neće biti nikakvih problema", rekao je Šoštar.

Šoštar je rekao da će se SSS baviti omasovljenjem sporta u Srbiji, kako bi se deca uključila u bavljenje sportom, ali i da će ta organizacija prikupljati programe sportskih saveza, usmeravati ih ka Ministarstvu omladine i sporta, gde će se zalagati za njihovo sprovođenje.

Takođe, rekao je i da se zalaže za uvođenje sportske arbitraže kako bi svi problemi ostali i rešavali se unutar sporta.

"Želimo da SSS obrazovno utiče, da bude motor svega što predstavlja sport u Srbiji. Uključićemo se u rad OKS-a samo ako to telo pokaže potrebu za tim. Radićemo i na razvoju sportista sa invaliditetom", dodao je on.

Za potpredsednika SSS izabrani su Dušan Dimitrijević i Velizar Đerić, dok je na mestu generalnog sekretara ostao Dane Korica.

Izabrani su i članovi Uprvanog odbora SSS: Dušan Orlandić, Nebojša Jevremović, Milovan Bratić, Dušan Dimitrijević, Željko Trajković, Slobodan Đurić, Milan Mihajlović, Borislav Pelević, Slobodan Jović, Slavoljub Piper, Miodrag Maslar.

Članovi Upravnog odbora su i Stevan Vulović, Darko Parežanin, Nadica Ivković, Zoran Antić, i Bratislav Đorđević.

Na Skupštini SSS-a pre izbora predsednika usvojen je izveštaj Nadzornog odbora, izveštaj o radu SSS-a. Takođe, usvojen je i Pravilnik o kriterijumima za kategorizaciju sportova, sportista i sportskih stručnjaka.

Pre početka sednice tada aktuelni predsednik SSS-a Vojislav Tabački udaljio je iz sale predsednika Saveza za rekreativni sport Predraga Gavrilovića i predsednika Motosaveza Srbije Radeta Vojvodića.

"Želeli smo odgovor zbog čega smo izbačeni iz SSS-a, ali nam Tabački nije dao reč. To je suprotno statutu Skupštine SSS. Mislimo da ova sednica nije legitimna, pošto je Tabački suspendovan, jer ga nije podržao Savez iz Zrenjanina
", rekao je Gavrilović novinarima nakon što je izbačen iz sale.

Na sednici SSS saopšteno je i da je ta organizacija prošle godine imala prihode od 23 miliona dinara, a rashode 16 miliona.

Pogledajte još