Britanci odustali od napada na Siriju, Obama sam protiv Asada

Američki predsednik Barak Obama spreman je da odobri ograničenu vojnu akciju protiv Sirije, iako je britanski parlament, svega nekoliko sati ranije, odbacio poziv za rat premijera Dejvida Kamerona, prenosi RTS.

Obama, navodno, nije doneo konačnu odluku o početku napada, ali izvori u Vašintonu navode da bi krstareće rakete "tomahavk" mogle poleteti prema Siriji čim inspektori Ujedinjenih nacija, u subotu, napuste tu državu.

"Unilateralna akcija je sada, možda, neophodna. Značajna je odluka Britanaca, ali mi ćemo doneti neophodnu odluku", rekao je visoki zvaničnik američke administracije Si-En-Enu.

Odluka o početku napada je, međutim, još uvek na klizavom terenu, jer američki kongresmeni i senatori traže da im se pruži prilika da se izjasne o ratu i to na način na koji su raspravljali Britanci.

Da stvar bude gora po ratoborne među Obaminim saveznicima, gro biračkog tela američkog predsednika čine odlučni protivnici rata, čiju je političku agendu Obama do sada, izbegavajući da pokrene kakav oružani sukob, u najvećoj meri uvažavao.

U pokušaju da izbegne poređenje sa katastrofalnom avanturom mlađeg Buša u Iraku pre deset godina, Obamina administracija je dramatično promenila retoriku, tvrdeći da cilj akcije nije rušenje Asadovog režima, već prosto borba protiv širenja hemijskog naoružanja.

Uticajni Njujorker je Obaminu strategiju nazvao "nedostatkom bilo kakvog cilja".

Predsednik SAD je sam dao šlagvort Njujorkeru pošto je rekao da cilj SAD "nije promena režima, ni promena balansa snaga u Siriji, kao ni okončanje građanskog rata".

"Gađaćemo ih dan ili dva i zatim otići", rekao je Obama.

BRITANIJA NE IDE U RAT

Britanski parlamentarci glasali su protiv predloga vlade za intervenciju u Siriji. Premijer Dejvid Kameron rekao da će Vlada poštovani volju parlamenta, jer on predstavlja i volju naroda.

Poslanici u Donjem domu britanskog parlamenta su se sa 272 glasa "za" i 285 glasova "protiv" usprotivili predlogu vlade da se izvrši vojna intervencija u Siriji.

"Snažno verujem da treba snažno da reagujemo na upotrebu hemijskog oružja, ali takođe snažno verujem u volju Donjeg doma. Iako predlog nije prošao, jasno mi je da britanski parlament, koji predstavlja volju naroda, ne želi vojnu akciju. To razumem i vlada će u skladu sa tim i postupati", rekao je Kameron nakon glasanja.

Prethodno stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nisu uspele da se dogovore oko sledećih koraka koje treba preduzeti.

Sastanak koji je inicirala Rusija završio se veoma brzo, posle manje od sat vremena, i ambasadori SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske samo su izašli napolje, bez izjava za novinare.

(Izvor: RTS - Rade Maroević)

Pogledajte još