BiH: Bojkot zbog nastave na srpskom

Muhamed Ahmetović, predsednik Saveta roditelja ove škole, kazao je da je odluka o bojkotu nastave doneta, jer je uskraćeno pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta, premda su svi učenici, njih 143, bošnjačke nacionalnosti.

"Na papiru je to sve fino rečeno, ali u praksi našsa deca bosanski jezik uče iz tri knjige na srpskom jeziku i, što je najgore, taj predmet predaje im žena iz Srbije. Od ukupno 31 nastavnika, samo je jedna učiteljica Bošnjakinja, ostalo su sve Srbi", kazao je za Dnevni avaz Ahmetović.

On je dodao da problem predstavlja i to što škola nema sanitarni čvor, ni vodu.

Svi zahtevi roditelja ove dece upućeni su matičnoj školi u Kravici, kao i Ministarstvu prosvete RS u Banja Luci a, prema rečima Ahmetovića, ostali su bez odgovora, pa će zato u školu u ponedeljak, umesto dece, doći roditelji.

"Čaša se prelila ovih dana, kada smo videli obaveštenje da Ministarstvo daje besplatne udžbenike za prvi i drugi razred osnovne škole, što je za svaku pohvalu, ali su to knjige po srpskom planu i programu",
žali se Ahmetović i dodaje da se "radi o čistoj obmani, jer u zvaničnim dokumentima piše da deca imaju nacionalnu grupu predmeta, a u stvarnosti uče iz udžbenika po kojima uče i srpska deca".

"Ovo više nećemo tolerisati , makar našu decu slali u školu u Federaciji BiH", poručio je on.

Izvor: b92

Pogledajte još