Svaki šesti železničar prekobrojan

Planirano je da se novo preduzeće sastoji od dva društva – za infrastrukturu i prevoz, kao i jednog kontrolnog.

"Sistematizacija još nije urađena, a u toku je rad komisija koje razrađuju finansijski i imovinski status. Društvo za infrastrukturu finansiraće država, a prevoz putnika će biti dotiran od države u meri u kojoj ona bude zainteresovana"
, navedeno je u Simonovićevom saopštenju koje je poslao posle sastanka sa sindikatima.

Železnice "Srbije” zarađuju samo 10 milijardi dinara. Od toga, sedam milijardi je prihod od prevoza robe, a ostatak ostvaruje putnički saobraćaj i komercijalizacija imovine, piše Politika.

"Nećemo početi sa radom po novom organizacionom modelu dok ne budemo spremni iako je naš plan da to bude prvi januar 2014. godine. Sindikati će dobiti na razmatranje radnu verziju nove organizacione šeme, kako bismo zajedno pronašli najbolje rešenje, a usaglašavanje stavova po tom pitanju biće do kraja septembra. Ukoliko se ispostavi da će biti štete po zaposlene produžićemo rokove", direktor Železnica Srbije.

Izvesno je da će infrastruktura biti dostupna privatnim operaterima od juna iduće godine i Železnice Srbije će morati da se spreme za dolazak konkurencije.

Predstavnici sindikata su ukazali da je neprihvatljivo da Železnice Srbije više godina kao nacionalni operater nemaju ni sertifikat za bezbednost, ni licencu za saobraćaj.

Izvor: B92, Politika

Pogledajte još