Damask traži pomoć UN - Sprečite svaki vid agresije

Sirijski izaslanik u UN-u, Bašar Džafari je u pismu generalnom sekretaru Ban Ki-munu i predsedavajućoj Saveta bezbednosti Mariji Kristini Perseval pozvao "generalnog sekretara da preuzme svoj deo odgovornosti u sprečavanju svakog vida agresije na Siriju i nastavi sa naporima za postizanje političkog rešenja za krizu u toj zemlji", objavila je agencija SANA, a preneo Rojters.

Džafari je takodje pozvao Savet bezbednosti da "i dalje obavlja svoju ulogu sigurnosnog ventila za sprečavanje apsurdne upotrebe sile, koja izlazi izvan okvira medjunarodnog legitimiteta".

Sirijski predstavnik u UN-u je dodao i da SAD treba da "igraju svoju ulogu sponzora mira i partnera Rusiji u pripremi medjunarodne konferencije o Siriji, a ne ulogu države koja koristi silu protiv svakog ko se usprotivi njenoj politici".

Zvanični Vašington tvrdi da je više od 1.400 ljudi, medju kojima i mnogo dece, ubijeno u napadu hemijskim oružjem 21. avgusta u predgradju Damaska, za koji okrivljuje režim sirijskog predsednika Bašara Asada.

O vojnoj intervenciji će američki Kongres glasati 9. septembra, nakon povratka sa letnje pauze. Zvanični Damask negira da je koristio hemijsko oružje i za to optužuje pobunjenike, koji se već više od dve godine bore za svrgavanje Asada.

Džafari je dodao da je američki sekretar Džon Keri, koji je juče izjavio da su testovi pokazali da je u Siriji 21. avgusta korišćen nervni gas sarin, "prihvatio stare izmišljotine terorista", bazirane na lažnim fotografijama sa Interneta.

U međuvremenu, Rusija je poslala izviđački brod u istočni deo Sredozemnog mora.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još