Groblje dece nestale pre 50 godina

Pretpostavlja se da kosti najverovatnije pripadaju dečacima, misteriozno nestalim pre najmanje pola veka iz škole "Artur Dozijer".

Veruje se da su dečaci tajno pokopani, jer je na groblju pronadjen i alat koji se koristio za sahranjivanje.

"Pronašli smo dokaze u vidu delova alata i šarke za kovčege. Otkrili smo i ostatke pokrova, kao i mesingane igle koje datiraju iz 20-ih i 30-ih godina prošlog veka"
, rekao je dr Kristijan Vels, antropolog s Univerziteta Južne Floride, s lokacije na kojoj se, u blizini škole "Artur Dozijer" vrše iskopavanja.

Prvog dana iskopavanja pronadjene su ljudske kosti, dodao je Vels, ali je rekao da za sada nije moguće zasigurno utvrditi da li one pripadaju dečacima iz škole "Dozijer", koja je radila 111 godina, a zatvorena je sredinom 2011.

Kosti će biti ispitane na univerzitetima Južne Floride i Severnog Teksasa, kao deo programa koji finansira američko Ministarstvo pravde, preneo je Rojters.

Istraživanje je pokrenuto kada su forenzičari, na osnovu ispitivanja terena i starih registara, obeležili 31 mesto na kojem bi mogle da se nalaze ljudske kosti i na njima postavili bele krstove u znak sećanja na nestale dečake, čiji broj nije tačno utvrdjen.

Neki od nekadašnjih djaka škole "Dozijer", koji sada imaju izmedju 60 i 70 godina, ispričali su da su dečaci u školi bili brutalno prebijani - većinom crnci - a zatim nestali bez ikakvog objašnjenja pre više od 50 godina.

Rodjaci nestalih dečaka dali su krv na analizu, kako bi se na osnovu DNK rpovere utvrdilo da li pronadjene kosi pripadaju nestalim djacima.

Članovi tima sastali su se i sa članovima porodica nestalih tinejdžera, od kojih je rodjaka izvesnog Roberta Stivensa koji je u školi umro 1937. godine, rekla da je bilo priča da je brat njene babe tada pokušao da pobegne i da ga je drugi štićenik ubio nožem. Ona, medjutim, dodaje, da s obzirom na to koliko je dečaka nestalo, niko ne zna kako su zaista umrli.

Forenzičari će nastaviti istraživanja do utorka, a posmrtni ostaci koji budu identifikovani biće predati porodicama, dok će svaki neidentifikovani biti obeležen i pokopan, a izveštaj s podacima sačuvan, ukoliko se neko od srodnika kasnije pojavi.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još