Miščević: Naš zadatak je Evropa u Srbiji

Na pitanje da li bi nastavak evropskog procesa mogao ponovo da bude zakočen, kao što je to u to u prošlosti bio slučaj zbog problema s Haškim tribunalom ili nerešenog kosovskog pitanja, Miščević je za ''Nedeljnik'' rekla da u procesu evrointegracija sve može da bude crna tačka, ali da moraju da se preduprede "sva ta neprijatna iznenađenja".

"Briselski sporazum jeste preduslov za početak pregovora s EU, ali nema ništa bez reformi", rekla je Miščevićević, koja je imenovana za glavnog pregovarača s EU.

Prema njenim najavama, Srbiju čeka burna jesen, pošto u oktobru stiže izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, kao i preporuke šta sve naša zemlja mora da uradi u narednoj godini na usklađivanju srpskog i evropskog zakonodavstva.

Miščević nije želela da prognozira da li će Srbija biti 29. zemlja koja će pristupiti EU, i da li će Crna Gora pre nas ući u Uniju.

"Ovo nije takmičenje, već koliko ćete uticati na to da evropske standardi i vrednosti stignu u Srbiji. Naše zadatak je Evropa u Srbiji, a ne samo Srbija u Evropi", zaključila je Miščević.

Izvor: Nedeljnik, B92

Pogledajte još