Obama bez odgovora - šta ako izostane podrška Kongresa

Obama je najavio svoje obraćanje na konferenciji za novinare na završetku samita G20 u Sankt Peterburgu, na kojem je kriza u Siriji bila glavna tema.

Predsednik SAD, i pored dva postavljena pitanja, nije želeo da odgovori da li će do akcije doći ako Kongres ne bude podržao njegov plan.

"Stavio sam ovo pitanje pred Kongres zato što nisam mogao potpuno iskreno da tvrdim da je pretnja koja je usledila zbog korišćenja hemijskog oružja bila direktna i neposredna prema SAD. Da je bila takva, sproveo bih akciju bez konsultovanja Kongresa"
, istakao je Obama.

Agencije prenose da američki predsednik namerava da napadne sirijski režim, kao odgovor na navodni napad na civile hemijskim oružjem, u Damasku 21. avgusta. Administracija u Vašingtonu tvrdi da je taj napad izvršio Asadov režim, i da je u njemu poginulo na stotine ljudi, podsetio je AP. Zbog relativno mlake podrške vazdušnim napadima na Siriju, američki zakonodavci zatražili su od Obame da osigura podršku javnosti jednim ovakvim obraćanjem, navodi AP.

Obama je rekao da razume skepticizam koji postoji u američkoj javnosti u vezi sa napadom na Siriju, ali je i dodao da je siguran da može da ubedi sunarodnike da napad hemijskim oružjem u toj zemlji zaslužuje vojni odgovor. On je istakao da namerava da objasni naciji da su njegovi planovi u vezi sa Sirijom "limitirani i proporcionalni" i da imaju za cilj podržavanje međunarodnih normi.

Obama je još jednom ponovio stav da je režim Bašara al Asada u Siriji upotrebio hemijsko oružje. Američki predsednik je ocenio da nakon iskustva u Iraku i decenije ratovanja javnost u SAD sa zabrinutošću prima informacije o mogućem novom sukobu. "Verujem da moji birači žele da iznesem svoj stav o ovom pitanju. Zato su me izabrali i reizabrali", istakao je Obama.

On nije negirao da će ubeđivanje članova Kongresa da podrže akciju u Siriji biti teško, ali nije želeo na dva puta ponovljeno pitanje da odgovori šta će uslediti ako ne uspe u tome. On je ipak dodao da smatra da ima ovlašćenje da sprovede limitiranu vojnu akciju u Siriji i bez dozvole Kongresa.

Govoreći o skupu G20, predsednik SAD je kazao da većina lidera koji su učestvovali smatra da je sirijski predsednik odgovoran za upotrebu smrtonosnog gasa protiv civila, istovremeno priznavši da ne postoji jedinstvo među njima da li može da se upotrebi sila protiv Sirije bez rezolucije Ujedinjenih nacija.

Bela kuća: 11 država članica G20 osudilo Asada

Jedanaest država članica G20 osudilo je upotrebu hemijskog oružja u Siriji i zatražilo snažan međunarodni odgovor, saopštila je danas Bela kuća.

Kako se navodi u saopštenju iz Vašingtona, "dokazi jasno pokazuju da je sirijska vlada odgovorna za napad, što je obrazac koji je režim već koristio".

Bela kuća se oglasila nakon završetka samita G20 u ruskom gradu Sankt Peterburgu, pošto je konferenciju za novinare održao predsednik Amerike Barak Obama, koji je još jednom optužio režim iz Damaska za upotrebu oružja.

Prema navodima Bele kuće, takav stav su podržali predstavnici Australije, Kanade, Francuske, Italije, Japana, Južne Koreje, Saudijske Arabije, Španije, Turske, Britanije i SAD.

Dodaje se i da ove zemlje traže "snažan međunarodni odgovor na teško kršenje pravila u svetu, što bi poslalo jasnu poruku da ovakva vrsta zločina ne sme da se ponovi".

Takođe, se navodi i stav da "odgovorni za zločine moraju da odgovaraju".

Blic

Pogledajte još