Mejl on sandej: Britanija prodala Siriji hemijsko oružje

Britanska vlada je sinoć prvi put priznala da je ova supstanca isporučivana Siriji, čime je neosporno prekršen međunarodni protokol o trgovini opasnim supstancama.

Roba je prodata u vreme kada se ozbiljno sumnjalo da sirijski predsednik Bašar Asad gomila zalihe hemijskog oružja.

Britanske kompanije su isporučivale natrijum fluorid jednoj sirijskoj kozmetičkoj kompaniji, navodno namenjen u zakonski dozvoljene svrhe. Obaveštajni stručnjaci, međutim, veruju da sirijski predsednik Asad takve kompanije koristi za preusmeravanje hemijskih supstanci u program naoružanja.

"Informacije o isporukama natrijum fluorida Siriji koje je obelodanio "Mejl on sandej" veoma su uznemirujuće. Ni u jednom trenutku nismo smeli da dozvolimo da se predsednik Asad domogne ove supstance"
, izjavio je Tomas Dokerti, poslanik i član Komiteta za kontrolu oružja Donjeg doma britanskog parlamenta.

On je dodao da su prvobitno mislili da, uprkos dobijenim dozvolama, nije bilo isporuka hemijskih supstanci, ali da “sada znamo da su britanske kompanije - uz podršku vlade - isporučivale potencijalno smrtonosnu supstancu u fazi kada se spremao sirijski građanski rat”.

Dokerti kaže da je poslednja izvozna dozvola izdata u maju 2010. i da su te dozvole dobijene pre proizvodnje, a da je prema industrijskim standardima neophodno da prođe četiri-pet meseci pre nego što hemijske supstance budu isporučene.

"Vlada će morati da odgovori na neka veoma ozbiljna pitanja"
, rekao je Dokerti.

Izvor: Blic

Pogledajte još