Obama sve dalje od podrške u Kongresu za napad

Kako navodi najtiražniji američki dnevni list, prema anketi koju je on sproveo, sada samo 44 od 533 kongresmena i senatora podržava rezoluciju, dok je protiv 149.

Kada se pogleda samo Senat, plan o napadu podržava 22, protiv je 19 senatora, a njih 59 se još nije izjasnilo. Procenjuje se da će se za usvajanje tražiti većina od tri petine, to jest 60 od ukupno 100 senatora.

Situacija je po Obamu još gora u Donjem domu (Kongresu), gde se prema pisanju JuEsEj Tudeja, sada 19 kongresmena izjasnilo da podržava rezoluciju, a čak 130 da joj se protivi. Kongres ukupno broji 433 mesta, pošto su dva mesta upražnjena i za njih još nisu održani izbori.

Procenjuje se da su republikanci naročito protiv Obaminog predloga, i to u razmeri osam prema jedan. Čak ni Afro-Američki kongresmeni, koji obično u ogromnom broju podržavaju predsednikova rešanja, sada nisu stali iza Obame.

JuEsEj Tudej navodi da se prema dostupnim podacima samo dvoje od 42 crnih kongresmena izjasnilo za napad na Siriju.

Žurba s kojom se predsednik vratio sa evropske turneje i najava obraćanja naciji pokazatelj je žurbe i verovatno rasutćeg osećaja zloslutnosti u Beloj kući", smatra Lari Džekobs direktor Centra za političke studije Univerziteta Minesota.

Obama će danas dati intervju za šest nacionalnih televizijskih kuća u SAD, dok je za utorak uveče predvidjeno njegovo obraćanje naciji iz Bele kuće.

Senat bi u sredu mogao da započne glasanje o Obaminoj rezoluciji, pri čemu se konačna odluka očekuje verovatno u petak, dok bi Donji dom (Kongres), mogao da glasa početkom naredne nedelje.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još