Ćeran i Kene danas pred sudijom

Njima danas ističe policijsko zadržavanje od 48 sati, pošto su uhapšeni u ponedeljak, a tužilaštvo će u toku dana odlučiti da li će tražiti od suda da im se odredi pritvor do 30 dana.

Nakon što tužilac podnese zahtev za sprovođenje istrage kao i eventualni predlog za određivanje pritvora, Ćeran i ostali biće privedeni istražnom sudiji koji će u prisustvu njihovih branilaca saslušati njihovu odbranu. Nakon toga odlučiće o pokretanju istrage i određivaju pritvora.

Sem Ćerana i Savatijevića uhapšen je i bivši finansijski direktor Kolubare Ljubiša Nekić, bivši načelnik Službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Branko Vuković i pravnik Zoran Živković.

Dve optužnice protiv Savatijevića

Protiv Savatijevića Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice - jednu zbog afere „"Kolubara" (sa Draganom Tomićem), a drugu zbog malverzacija u „Putevima Srbije". Savatijević je avgusta 2012. pušten iz pritvora da se brani sa slobode pošto je kao jemstvo založžio svoju kuću procenjenu na 250.000 evra upisom hipoteke.

Oni se sumnjiče da su od 2009. do 2010. Savatijeviću omogućili sticanje skoro 119 miliona dinara, ili oko milion evra na štetu države.

Ugovorom između "Kolubare" i Savatijevića, vrednost njegovih objekta i imovine procenjena na oko 3,5 miliona evra, ali je naknadnim veštačenjem utvrđena stvarna vrednost od oko 670.000 evra. Za sada, na osnovu uplaćenog iznosa, ššteta za Kolubaru i za budžžet Srbije je veća od milion evra, sumnja policija.

Prema zakonu, da bi neko bio obuhvaćen procesom eksproprijacije, neophodno je da bar tri godine ima prebivalište u opštini u kojoj se obavlja taj postupak.

Savatijević je, međutim, prijavio prebivalište dva dana pre uplate avansa, koji je iznosio 35 odsto od ukupne procenjene vrednosti njegove imovine.

Inače, od kraja septembra 2012. Ćeran obavlja funkciju vrššioca dužžnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.

Ovo je treći krivični postupak za zloupotrebe u Kolubari.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 3. aprila 2012. optužnicu protiv takođe bivšeg direktora "Kolubare" Dragana Tomića, (kadar D S S ) kojom ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare" kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Više tužilaštvo zastupa optužnicu, takođe, protiv Tomića i još pet okrivljenih da su malverzacijama sa gvožđem, to preduzeće oštetili za 58,8 miliona dinara.


Blic

Pogledajte još