Ekstra porez za 100.000 građana

Naime, prema pisanju lista, u Vladi se priprema izmena poreskih zakona čiji će cilj biti da manje namete koje budu plaćali privreda i siromašniji sloj građna država nadoknadi većim porezima na plate koje su duplo veće od prosečnih, kao i na imovinu onih koji su dobrostojeći.

Kako će tačno izgledati konačan predlog trebalo bi da se zna u narednih mesec dana, navodi list koji piše i da je potpredsednik vlade Aleksandar Vučić razgovarao sa brojnim ekspertima o tome kako da se ideja o progresivnom oporezivanju prihoda i imovine sprovede u delo na najpravedniji način.

Kako navodi Blic, u Srbiji svaki treći stanovnik je nezaposlen, a ima oko 86.000 onih čije su zarade preko 100.000 dinara, dok je 18.000 zaposlenih s platama preko 150.000 dinara, a grupu najbogatijih čini svega jedan odsto ukupne populacije.

List navodi da je u pripremi i progresivno oporezivanje imovine građana Srbije, ali da još nisu poznati detalji i da će morati da se nađe balans između vrednosti imovine i ekonomske moći građana.

Za one koji imaju zarade niže od proseka od naredne godine moći će da računaju na to da će imati povoljnosti koje će im omogućiti socijalne karte, a ministar privrede Saša Radulović za "Blic" kaže da će taj projekat biti među pioritetnim zadacima.

Javna pareduzeća, prema našem planu, više neće moći da obavljaju socijalnu funkciju. Zato je važno da imamo socijalne karte. One nisu skupe kako su ranije odlaganje primene evidencije najsiromašnijih opravdavale vlasti", konstatuje Radulović.

Izvor: Blic, Tanjug via B92

Pogledajte još