Decu koja su pretukla profesora otkrili drugovi iz klupe

Pojedini učenici, među kojima ima i osnovaca, već u prvom susretu s policijom priznali su da su učestvovali u napadu na Janeša. Sve ukradene stvari, pronađene u zgradi jednog od učesnika, biće vraćene Janešu.

"Javljeno nam je iz policije da su identifikovani pojedini učesnici, kao i da su pronađene moje stvari. Laknulo mi je. Nadam se da će ovaj slučaj biti brzo priveden kraju, ali ujedno želim da ovo bude samo početak šire borbe protiv nasilja"
, kaže Janeš, trenutno nezaposlen nastavnik matematike.

Novosadska kriminalistička policija podneće, u redovnom postupku, krivične prijave protiv četvorice maloletnika, zbog osnovane sumnje da su izvršili 11 razbojništva i 28 teških krađa na području Novog Sada, saopšteno je juče iz Policijske uprave Novi Sad.

Janeš je sporne večeri u parku kod Železničke stanice mučki napadnut i pretučen od grupe dečaka starih između 12 i 15 godina. Kako saznajemo, ova grupa mladića pohađa različite škole, a povezuje ih to što odrastaju u istom kvartu i navijaju za isti klub.

Policija je juče saslušala većinu osunjičenih, utvrđujući pojedinačnu odgovornost učesnika, kao i ko je predvodio napad. Navodno, u grupi od osmoro nasilnika ima učenika iz Osnovne škole „Miloš Crnjanski“, kao i učenika iz Osnovne škole za obrazovanje odraslih „Sveti Sava“. Imena osumnjičenih, međutim, za sada nisu poznata.

Povod bezumnog napada nasilnici su videli u tome što im je Janeš delovao kao homoseksualac. Dok su ga udarali i šutirali po glavi i telu, maloletnici su uzvikivali: „Ubij pedera!“. Park duž Bulevara Jaše Tomića, u blizini Glavne železničke stanice u Novom Sadu, oduvek je slovio za mesto gde se navodno okupljaju homoseksualci. Mada je u pitanju urbana legenda, mnogi maloletnici iz tog kvarta, ali i sa obližnjeg Novog naselja i Detelinare dolaze u park da se obračunaju s navodnim homoseksualcima.

"Oduvek se pričalo da se u parku okupljaju gejovi, a skoro svaka generacija nasilnih i problematičnih klinaca iz okoline je dolazila u park s ciljem da ih tuče. Praktično, to im je predstavljalo inicijaciju, ulaznu kartu u svet nasilja", kaže četrdesetogodišnji stanar zgrade u blizini parka.

On navodi da je park nasilnicima zgodan jer je veliki i većim delom neosvetljen, tako da su u njemu česta i razbojništva.

Izvor: Blic

Pogledajte još