Vladislavu Bajcu uručena nagrada Isidora Sekulić

BEOGRAD, 23. juna 2009. (Beta) - Književniku Vladislavu Bajcu u utorak je u Skupštini Beograda uručena nagrada "Isidora Sekulić" za roman "Hamam Balkanija", objavljen u izdanju beogradskog "Arhipelaga".

Odluku o ovogodišnjem dobitniku prestižne književne nagrade koju od 1967. godine dodeljuje beogradska opština Savski venac žiri je doneo većinom glasova, a u najužem izboru bila su i dela "Top je bio vreo" Vladimira Kecmanovića i "Filozofska životinja" Predraga Krstića.

Čitajući obrazloženje za dodelu nagrade, predsednica žirija Dubravka Popović Srdanović istakla je da se Bajac u svom romanu "na izuzetno zanimljiv i originalan način bavi značajnim, a u savremenoj književnosti i teoriji sveprisutnim pitanjem složenosti ličnog, nacionalnog i verskog identiteta.

Zahvaljujući na nagradi, koja pored diplome i povelje, obuhvata i 3.000 evra, Bajac je rekao da potraga za stilskom lepotom pisce prati u svim prilikama, a ne samo dok pišu, i istakao da književnost uči da reči mogu biti moćne, dok istorija i politika ukazuju na njihovu ništavnost.

Pogledajte još