Jelko Kacin traži da se otvori pitanje Vojvodine

Trenutni okvir autonomije je neizvestan i nejasan što sprečava Vojvodinu, a samim tim i Srbiju da razvija svoje kapacitete. Ovo je naročito važno u svetlu iskorišćavanja predpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU koji mogu iskoristiti samo autonomne jedinice, kao što je Vojvodina," rekao je Kacin.

Zato je, tvrdi Kacin, neophodno što pre rešiti ovo pitanje kako na nivou Ustava, tako i kroz sve prateće zakonske akte i izaći iz ove pravno "nejasne i nesigurne situacije".

On je na panelu "Vojvodina: Izazovi na putu demokratske konsolidacije" u Evropskom parlamentu kazao da je dobro sada otvoriti ovo pitanje zbog predstojećih pregovora o članstvu u EU.

U međuvremenu, Beograd mora da reši pitanje finansiranja sa čim se kasni već nekoliko godina", dodao je on.

Izvestilac Evrpskog parlamenta smatra da Vojvodina kao multikulturna i multinacionalna sredina predstavlja EU u malom i otuda "pravi adut" u rukama Srbije tokom pregovora sa EU, navedeno je u saopštenju dostavljenom iz Kacinovog kabineta.

Kroz prekograničnu saradnju sa susednim regionima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji, Vojvodina već sada razvija ekonomiju Srbije i otvara vrata ka EU, napomenuo je Kacin.

Izvor: Tanjug via Novimagazin

Pogledajte još