Ovo su najmlađi milijarderi (FOTO)

Dastin Moskovic
(old_image) Foto: AP

Najmlađi na listi je Dastin Moskovic, dvadesetdevetogodišnji suosnivač Fejsbuka, čije se bogatstvoo procenjuje na 5,3 milijarde dolara. On je vlasnik pet odsto deonica ove društvene mreže i nakon što su akcije postavljene na berzu u maju prošle godine, bilo je potrebno skoro godinu i po dana da se vrate na svoju početnu vrednost od 38 dolara.

Moskovic, koji je studirao na Harvardu, odustao je posle dve godine od daljeg školovanja i preselio se u Kaliforniju, postavši tako treći zaposleni u Fejsbuku. Mladi bogataš je 2008. godine napustio Fejsbuk i osnovao svoju softversku kompaniju "Asana". Zajedno sa svojom verenicom, bivšom novinarkom "Vol stri džurnala" Kari Tunom dao je više od 4,5 miliona dolara u humanitarne svrhe. Pored velikog novca koji sada poseduje, Moskovic i dalje avionom putuje u komercijanoj klasi sa ostalim putnicima, dok na posao ide biciklom.

Mark Zakeberg

(old_image) Foto: AP

Na listi mladih milijardera neizostavno je i ime Marka Zakeberga, osnivača i generalnog direktora Fejsbuka, koji je osam dana stariji od Moskovica, svog bivšeg cimera sa Harvarda. Njegova imovina danas iznosi impresivnih 19 milijardi dolara i on je tako 20. najbogatiji Amerikanac.

Kao i kod Moskovica, i Zakebergu je prošle godine bogatstvo bilo prepolovljeno, nakon što su deonice Fejsbuka pale na 19 dolara, ali se u avgustu ove godine njihova vrednost udvostručila.

Šon Parker

(old_image) Foto: AP

Vidljivo je da Silicijumska dolina dominira na listi mladih milijardera, pa su tako među najbogatijima i bivši CEO Fejsbuka i koosnivač Napstera Šon Parker (33) i nekadašnji osnivač Tvitera Džek Dorsi (36).

Parker je ostao upamćen po nedavno održanoj glamuroznoj svadbi u Kaliforniji koja je koštala 4,5 miliona dolara, a svi gosti su bili obučeni u kostime iz filma "Gospodar prstenova".

Džek Dorsi
(old_image)
Foto: AP

Imovina Džeka Dorsija se procenjuje na oko 1,5 milijarde dolara, pri čemu najveći deo potiče od programa za plaćanje Skver, koji korisnicima nudi softver i hardver za elektronsko plaćanje kreditnim karticama. Dorsi takođe nije završio fakultet, odustavši od studiranja na Univerzitetu Njujork, piše Forbs. Formalno ima zvanje masera i poznat je po brojnim tetovažama i ljubavi prema pank muzici i džins odeći.

Robert Pera

(old_image) Foto: AP

Među mladim bilionerima su još i Nik Vudman (38), osnivač kompanije u usponu "GoPro" i preduzetnik Robert Pera (35).

Perina imovina iznosi 1,95 milijarde dolara i on je došao na milijardersku listu kada je kompanija za softver i sistemske komunikacije "Ubiquiti" izašla na berzu pre dve godine. Akcije su, međutim, počele da padaju 2012. godine, jer je berza na Vol Stritu izrazila sumnju u uspeh kompanije zbog problema sa kriminalcima iz Kine koji su falsifikovali proizvode kompanije. Pošto je sud u Šenženu u Kini osudio jednog od organizatora grupe na pet godina zatvora, akcije su počele da rastu.

Pera, koji je diplomirao elektrotehniku, radio je kao hardver inžinjer u Eplu dve godine, ali je odlučio da napusti ovu firmu, rekavši da je to jeste "velika kompanija", ali da njemu treba brži uspeh. Kompanija "Ubiquiti" koju je osnovao nudi uređaje za pojačavanje Wi-Fi internet dometa, koje može da koristi od deset do deset hiljada domaćinstava u prečniku od 50 kilometara. Pera je prošle godine kupio NBA klub Memfis Grizlis.

Ilon Mask

(old_image)

Foto: AP

Na listi je i osnivač kompanije "Tesla Motors" Ilon Mask (42), koji poseduje imovinu vrednu 6,7 milijardi dolara. Akcije njegove veoma profitabilne kompanije koja proizvodi automobile na električni pogon i solarne panele, eksplodirale su prošle godine.

Čak i američka NASA koristi usluge njegovog SpaceX sistema za dostavu potprepština za svoje satelite koji se nalaze nisko u Zemljinoj orbiti. Njegova najnovija ideja je pravljenje zatvorenog vazdušnog koridora između Los Anđelesa i San Franciska, u kome bi bile kabine, koje bi putem snažne kompresije mogle da dostignu brzinu veću od 1000 kilometara na sat. Na taj način bi putnici stizali od jednog do drugog grada za 35 minuta. Mask je rođen u Južnoj Africi i već sa 12 godina je prodavao prvi softver koji je napravio za video igre.

B92

Pogledajte još