Asad: Teroristi odgovorni za napad hemijskim oružjem

Za napad su odgovorne „terorističke grupe”, rekao je Asad u intervjuu koji je sinoć emitovan na američkoj televiziji Foks njuz (FoxNews).

On je rekao da Rusija zahvaljujući satelitima ima dokaze da su tokom napada 21. avgusta u blizini Damaska rakete lansirane sa područja na kojima nisu bile sirijske trupe.

Sirijski predsednik je kazao da će Sirija uništiti arsenal svog hemijskog oružja, ali da će to koštati oko milijardu dolara.

„Mislim da je ta operacija tehnički veoma komplikovana. Za to je potrebno mnogo novca, oko milijardu dolara”, ocenio je sirijski predsednik i dodao da će za uništenje sirijskog hemijskog oružja biti potrebno „možda malo više” od godinu dana.

Asad je naglasio da njegova zemlja nije u građanskom ratu.

„Sirija nije u građanskom ratu”, rekao je ASad i dodao da se Sirija suočava s „jednom drugom vrstom rata”, onim koji vode „desetine hiljada džihadista”.

„Ono što mogu da vam kažem jeste da je između 80 i 90 odsto tih terorista članovi Al Kaide i njenih ogranaka”, rekao je Asad, koji je intervju dao na engleskom jeziku.

Prema njegovom rečima, od početka konflikta u Siriji su „u terorističkim napadima” ubijene „desetine hiljada Sirijaca” i 15.000 vojnika.

Rusija i SAD su u subotu u Ženevi postigle dogovor da se hemijsko oružje u Siriji stavi pod međunarodnu kontrolu.

Prema dogovoru, vlasti u Damasku imaju nedelju dana da predaju spisak hemijskog oružja, koje će biti uništeno do polovine 2014. godine.

Izvor: Beta

Pogledajte još