Još nepoznat napadač na Euleks

Pripadnici Euleksa i istražni organi kažu da ne mogu da otkrivaju nikakve detalje ovom napadu koji se dogodio juče ujutro kod Zvečana, jer to nije u interesu istrage ali i zbog veoma krhke situacije na Kosovu. Putni pravac na kom se ovaj napad dogodio je, nakon uviđaja, deblokiran.

Nakon visokih predsatvnika EU, SAD, Euleksa, Kfora, Unmika i srpskih zvaničnika jutros stiže i reakcija generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je, kao i ostali, oštro osudio napad na konvoj Euleksa na Kosovu.

Kancelarija Generalnog sekretara je saopštila da on izražava iskreno saučešće porodici nastradalog pripadnika Euleksa i istovremeno traži brzu i sveobuhvatnu istragu, kako bi počinioci "ovog kukavičkog čina" bili privedeni pravdi. Dodaje se, i da će UNMIK pružiti punu podršku u otkrivanju počinilaca dela.

Ban je podvukao da međunarodno prisustvo na Kosovu ima ključnu ulogu, i pozvao sve da sarađuju u istrazi i obezbede slobodu kretanja i bezbednost za Euleks i druge pripadnike međunarodnih misija.

Predsednik skupštine Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio da se ubistvo pripadnika Euleksa, ako ne dođe do serije sličnih incidenata, neće suštinski odraziti na politički proces, a naročito ne na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i poziciju Srbije na međunarodnom planu.

Drecun je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ocenio da to ubistvo neće uspeti da poremeti proces koji vodi ka održavanju izbora i formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. On je ukazao na to da se zločin dogodio u osetljivom političkom periodu kada se približavaju lokalni izbori na Kosovu i Metohiji 3. novembra i da se može protumačiti kao pokušaj političke destabilizacije, posebno na severu Kosova i da je udarac normalizaciji odnosa i primeni Briselskog sporazuma i pokušaj obeshrabrivanja Srba da što masovnije izađu na izbore.

Drecun je rekao da je zbog stabilnosti i budućnosti odnosa Srba i Albanaca utvrditi ko je pucao i ko je naručilac, jer je napad izveden planski, dok Prištini ne odgovara formiranje zajednice srpskih opština, a postoje i interesi organizovanog kriminala.

Izvor: B92, RTS

Pogledajte još