Studiranje na daljinu ima sve više pristalica

U Beogradu studiranje na daljinu (Distance Learning System - DLS) nude univerziteti Singidunum, Megatrend i Metropolitan , a kako su studenti kazali novinaru Bete i neki fakulteti koji imaju kadar van prestonice nude mogućnost da se predavanja slušaju onlajn (online) samo se na polaganje ispita mora doći, naročito ako su u pitanju predmeti poput matematike, statistike, informatike.

Kako je agenciji Beta rečeno na Univerzitetu Singidunum samo prvi kolokvijum može da se polaže "na daljinu" i to važi za pojedine smerove , dok je kod studiranja informatike , zbog specifičnosti nastave i programa obavezno prisustvo akademaca.

Kompletno onlajn studiranje od početka do kraja studija nudi, za sada, samo Fakultet Doba iz Maribora koji osim u Sloveniji posluje i u Hrvatskoj i Srbiji. Studije se izvode onlajn u virtuelnom amfiteatru Blackboard.

Onlajn studije možete besplatno i bilo kada da isprobate pre početka studija, piše na sajtu www.doba.rs.Onlajn studiranje na Doba Fakultetu predstavlja alternativu za sve koji žele da se usavršavaju ali zbog porodičnih i drugih obaveza imaju na raspolaganju svega par sati dnevno.Po završetku studija dobija se medjunarodno priznata evropska diploma.

Virtuelni amfiteatar kao vid učenja u svetu koriste hiljade ljudi u preko 70 država.

Studiranje na pomenutom slovenačkom fakultetu, koji ima predstavništvo i u Beogradu, se odvija po principu jedan predmet za drugim.

Kako je objašnjeno na sajtu , svaki predmet traje četiri do pet nedelja i onda sledi ispit. Nastavno gradivo je na slovenačkom, hrvatskom i srpskom i besplatno je. Preko računara slušate predavanja, imate mentora koji na vaša pitanja odgovara u roku od 24 časa i sva ostala komunikacija i konsultacije su preko računara.

Nije potrebno da se pojavljujete lično ni u jednom predstavništvu fakulteta, niti u centrali. Inače, na vrata virtuelnih unverziteta (koji su privatni) često kucaju oni koji su stali na pola studiranja na državnim univerzitetima pa se nadaju da će slušajući deo predavanja onlajn stići do diplome i zvanja bez obzira na porodične ili neke druge obaveze. Za ovakav vid studiranja uglavnom se odlučuju osobe od 25 do 45 godina, ali i stariji.

"Fakultet se završava učenjem uz kompjuter, uz podršku mentora ali samo oni koji rade u kontinuitetu polažu ispite. Sviđa mi se što mogu uveče putem računara da komuniciram sa kolegama,da zajedno vežbamo zadatke,a ponekad se našsoj raspravi priključe i profesori" kaže jedna od studentkinja Doba Fakulteta za primenjene poslovne i društvene studije iz Maribora koja je pre dolaska na taj fakultet studirala jednu poslovnu školu u Beogradu.

Kada završi taj onlajn fakultet biće diplomirani ekonomista. Može se studirati i pravo, lični menadžment, odnosi sa javnošću. Velike su mogućnosti za stručno usavršavanje i zaposlenje u inostranstvu a pored studenata iz Srbije "Doba" predavanja slušaju i onlajn studiraju i pojedinci iz BIH.

Studije traju tri godine. Oni koji su završili više škole treba da završe još jednu godinu (pojedinosti na info@doba.rs). Pomenuti fakultet Doba ima do sada 2.800 diplomaca a onlajn studije uspešno sprovodi preko 10 godina. Studiranje iz fotelje košta od 1.000 do 3.000 evra godišnje, u zavisnosti od smera i fakulteta.

Beogradski privatni univerziteti napominju da sem studenata iz Srbije ima sve više interesenata da se "na daljinu studira" i iz zemalja u okruženju.

Izvor: Beta

Pogledajte još