Obama: Poštovati zabranu hemijskog oružja

Na početku debate u Generalnoj skupštini UN, Obama je rekao da bi neuključivanje takvih uslova u rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Siriji značilo da svetska organizacija nije u stanju da ih sprovede.

Obama je rekao da bi bila "uvreda za ljudski razum i za legitimitet" UN da se sugeriše da Asadov režim nije prošlog meseca izvršio napad hemijskih oružjem na civile.

Kad je reč o iranskom nuklearnom programu, Obama se založio da se to pitanje reši diplomatskim putem i da potpredsednik SAD Džon Keri nastavi rad na sporazumu s Teheranom.

Obama je rekao da je ohrabren što je iranski predsednik Hasan Rohani zauzeo umereniji stav, ali da Rohanijeve pomirljive reči treba da budu praćene delima koja su "transparenta i proverljiva".

Američki predsednik je ukazao da je vreme da se izvrši pritisak radi rešavanja palestinsko-izraelskog sukoba i da sve strane moraju da budu spremne da preuzmu rizik kako bi se postigao mir na Bliskom istoku.

Što se tiče američke pomoći Egiptu, Obama je rekao da će ona zavisiti od napretka te zemlje ka demokratiji nakon što je vojska svrgla predsednika Muhameda Mursija.

Pre američkog predsednika, govorila je predsednica Brazila Dilma Rusef koja je žestoko kritikovala američke programe prisluškivanja, ocenjujući da je reč o kršenju međunarodnih zakona.

"Argument prema kojem su ta nelegalna prisluškivanja namenjena zaštiti zemalja od terorizma, neodrživ je", rekla je Rusefova u Generalnoj skupštini UN i dodala da "takvo mešanje predstavlja kršenje međunarodnih zakona".

Generalnu debatu u okviru 68. zasedanja Generalne skupštine UN otvorio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun koji je pozvao na obustavljanje krvoprolića u Siriji.

Izvor: Beta

Pogledajte još