Malina – lek naših baka

Elaginska kiselina je onaj čudotvorni sastojak lekova protiv karcinoma, a u malini je ima koliko hoćete. Naučni rad srpskih istraživača objavljen u britanskom časopisu Hemija hrane imao je velikog odjeka u medicinskim i farmaceutskim krugovima zbog objavljivanja podataka o sprezi lečenja raka i svojstava ovog voća. Pored elaginske kiseline, i antocijanini i polifonoli kojih takođe ima u malini, obnavljaju ćelije oštećene rakom. U Americi, na primer, možete da kupite tabletice maline, naglo je porasla popularnost rakije malinovače, a u Španiji i Engleskoj u škole je uvedena užina sa džemom od maline. Preventivno je, kažu stručnjaci, dovoljno da dnevno pojedete 130 grama maline i - ne bojte se karcinoma!

Zvanična i narodna medicina

Farmaceutske kuće još ispituju proizvodnju lekova na bazi maline. Kozmetička industrija sve češće je koristi, a u narodnoj medicini malina se koristi kao: diuretik, protiv avitaminoze, bolesti usta, grla i pluća, dijareje, menstrualnih problema, nervoze, povišene temperature, dijabetesa, infekcijâ kože, upale i infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala, poremećaja u ishrani, gojaznosti… Poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, podstiče znojenje…

Proizvodi od maline

U farmaciji se od malina priprema i sirup koji pomaže kod svih bolesti pri kojima se javlja groznica. Masaža malinama povoljno deluje na kožu, što su naše bake odavno znale, a sad su počela da se proizvode i kozmetička sredstva na bazi ove čarobne voćke. Kod nas mogu da se nabave samo kupke i krema za ruke (naravno, iz uvoza), ali je pitanje da li je reč tek o mirisu maline ili su iskorišćena i njena lekovita svojstva. Paradoksalno je da Srbija, kao najveći svetski proizvođač, maline koristi samo u ishrani, pa i to nedovoljno.

List maline

Danas kupujemo indijski, gruzijski i ruski čaj, a naši stari pili su čaj od listova maline koji je savršena zamena. Problemi s menstruacijom, kao i svaki hormonski problem nekad su se lečili isključivo ovim čajem. List se u narodnoj medicini koristi i za ispiranje usne duplje kod upale sluzokože ili ždrela, a delotvoran je i protiv proliva.

Za razliku od ploda maline koji je dobro proučen u naučnim krugovima, list nije dovoljno hemijski ispitan, mada se u narodnoj medicini odvajkada koristi, pogotovo kod nas. Sadrži vitamine C i E, bojene materije, tanine i flavonoide. Zbog moguće nepravilne upotrebe listova ili mogućnosti alergije, trebalo bi da se pre upotrebe konsultujete s lekarom kako ne bi došlo do komplikacija.

Stvarukusa

Pogledajte još