Po ekskurziji razredni zaradi i do milion dinara

Kada bi za dete organizovali ekskurziju direktno preko turističke agencije, roditelji bi platili čak 30 odsto manju cenu od one koju nosi ekskurzija organizovana preko škole.

Razlog za to su, pre svega, nastavničke dnevnice koje po učeniku iznose i do 4.500 dinara. To znači da razredni starešina koji na put vodi odeljenje od 30 đaka, za sedam dana može da zaradi 945.000 dinara ili jedan novi, prosečan automobil.

Osim ovih dnevnica, u cenu đačke ekskurzije neretko se dodatno uračunavaju usluge vodiča (iako je on predviđen programom puta), kao i troškovi koje ima škola kao organizator ekskurzije (troškovi uplatnica, provizija banaka).

U Ministarstvu prosvete najavljuju da će praksa visokih dnevnica biti ukinuta. Direktorima škola poslali su uputstvo kako da organizuju izlete, putovanja, ali i posete bioskopima, muzejima, pozorištima i preporučili da dnevna zarada po učeniku bude najviše 2.000 dinara.

2.000 dinara najmanje plaća svaki roditelj dnevnicu nastavniku koji vodi decu na ekskurziju

Nastavničke dnevnice po učeniku iznose i do 4.500 dinara, a preporuka ministarstva, koja nije obavezujuća, jeste da razredne starešine dobijaju 2.000 dinara dnevno od celog razreda.

Izvor: 24sata

Pogledajte još