Radulović: Od početka krize izgubljeno 600 hiljada radnih mesta

"Za državu naše veličine to je ogroman šok."

On je naveo da su zapošljavanje, crno tržište, državna preduzeća i likvidnost - odnosno insolventnost preduzeća gorći problemi srpske privrede.

“Gasimo požare gde god se okrenemo”, dodao je ministar privrede.

Radulović je izjavio da strane direktne investicije “ne mogu da zamene domaću privredu”.

“Sa subvencija moramo da se okrenemo na razvoj domaće privrede”, i dodao, “kad kažem domaća privreda ne mislim samo na preduzeća koja su u vlasništvu domaćih pravnih lica, već i na ona koja su u vlasništvu pravnih lica iz inostranstva”.

Zakon o radu sprečava zapošljavanje

“Treba doneti propise koji imaju smisla”, izjavio je Radulović.

Ministar je najavio da će država doneti niz regulatornih reformi ali da ne želi da navodi tačno kojih, već da će ih obelodaniti početkom oktobra.

Radulović je izdvojio zakone o radu, planiranju i izgradnji kao i Zakon o privatizaciji i naglasio da su veoma loši.

“Zakon o radu sprečava zapošljavanje, i ne mogu se samo doneti olakšice, a njega ne menjati.”


Smanjenje crnog tržišta zamajac izlaska iz krize


Ministar privrede je rekao da je u razgovoru sa Dominikom Stros Kanom zaključeno da je smanjenje crnog tržišta najveća šansa Srbije i zamajac za izalazak iz krize.

"Ako prevedemo samo mali deo te privrede u legalne tokove dobićemo zvanično povećanje bruto društvenog proizvoda od jedan do dva odsto u naredne dve godine
", rekao je Radulović.

On je naglasio da ne bi trebalo da ponove istu grešku od pre godinu dana kada su kroz fikskalnu konsolidaciju povećani porezi, što je rezultiralo smanjenjem privredne aktivnosti i padom prometa u trgovini.

J.R.

Pogledajte još