Severna Koreja kritikuje Seul

"Režim (u Seulu) je sačinjen od varvara u ljudskom obliku, pošto su nemilosredno ubili golorukog nedužnog stanovnika koji je pokušao da udje u severnu polovinu Koreje u potrazi za boljim životom", navodi se u saopštenju Severnokorejskog komiteta za mirno ujedinjenje Koreje.

Severna Koreja je zatražila od Seula da utvrdi istinu koja se krije iza ovog "nemilosrdnog ubistva" i strogo kazni odgovorne, prenosi AFP.

U neuobičajenom incidentu, južnokorejske trupe su 16. septembra otvorile vatru na muškarca, državljanina te zemlje, koji je pokušao da prepliva reku Imdžin i predje granicu ka severu, i tom prilikom ga usmrtile.

Vojska Južne Koreje je saopštila da su vojnici sa obližnjeg stražarskog punkta više puta upozorili 47-godišnjeg muškarca po imenu Nam Jong-Ho da se vrati, ali da ih je on ignorisao, nakon čega je komandant jedinice naredio da se na njega otvori vatra i ispaljeno je nekoliko stotina metaka.

Vojska i Ministarstvo odbrane Južne Koreje stali su u odbranu vojnika, a Ministarstvo je ukazalo da su Severna i Južna Koreja tehnički i dalje u ratu.

Nam je nosio sa sobom pasoš, gde se vidi da je tražio politički azil u Japanu u junu, ali da je odbijen i deportovan.

Prekogranični odnosi dve Koreje su se ponovo pogoršali posle kratkotrajnog poboljšanja, tokom kojeg su se dve strane dogovorile da ponovo otovre zajedničko industrijsko postrojenje, podseća francuska agencija.

Izvor: b92

Pogledajte još