Beogradske elektrane: Nama duguju čak 113 miliona evra

Iz preduzeća "Beogradske elektrane" tvrde da je informacija da ova firma ima dug od čak 233 miliona evra - netačna. Kako kažu, jedine neizmirene obaveze su prema JP "Srbijagas", ali da su neuporedivo manje od informacija koje su se pojavile po medijima poslednjih dana.

Međutim, u isto vreme, višestruko veća cifra od one koju duguju - oko 10 milijardi dinara, "Beogradske elektrane" potražuju od građana i privrede za neplaćeno grejanje!

- "Beogradske elektrane" trenutno nemaju nikakvih kreditnih obaveza, niti su ih imale tokom 2012. godine - kažu iz ovog gradskog preduzeća. - Nemaju dospelih, a neizmirenih obaveza izuzev prema "Srbijagasu". Ono što predstavlja veći problem su potraživanja koja imamo ima za isporučenu toplotnu energiju, a koja su, mnogo veća od duga za prirodni gas.

Zaključno sa julom 2013. "Beogradske elektrane" potražuju od građana 7,564 milijarde dinara za čiju je naplatu obavezan JKP "Infostan". Pored toga, preduzeće potražuje od Grada kao osnivača, koji je građanima odobrio subvencije, 2,5 milijarde dinara, što čini ukupan dug od 10,073 milijarde dinara. Kada se sabere sa dugovanjima privrednih subjekata dolazi se do sume od skoro 13 milijardi dinara ili oko 113 miliona evra.

- Kada je reč o našim potraživanjima od privrede, ukupan dug je oko 2,8 milijardi dinara - kažu u "Beogradskim elektranama".

- Od te sume, 507 miliona dinara pripada preduzećima koja su u procesu stečaja, likvidacije i restrukturiranja. Utužena potraživanja od korisnika iz kategorije privreda - iznose 900 miliona dinara. Dakle, potraživanja od ovih korisnika su oko 1,4 milijardi dinara.

Izvor: Novosti

Pogledajte još