Šabačko pozorište večeras u Narodnom pozorištu

"Rable/Vrlina/Greh" je "prejezovita komedija o bračnom poduhvatu" prema delu Fransoa Rablea "Gargantua i Pantagruel", navedeno je u najavi Šabačkog pozorišta.

Prema rečima reditelja, u lavirintu demistifikacije srednjevekovnih kanona i svega licemernog što je bilo u službi vlastodržaca, Rableove neumoljive satire o mitomaniji i megalomaniji, Mlađenović je izgradio zavodljiv dramski predložak sa brojnim aluzijama na savremeno društvo i trenutak u kome živimo.

Lazić je objasnio da se pvi problem pojavio kako povezati osnovne teme - temu ženidbe kao jednog od načina protivljenja ratnom ludilu i pomenuto ratno ludilo u kome se gube svi ljudski obziri.

"Radeći u atmosferi potpune posvećenosti čitavog ansambla, ne pamtim da sam skoro naišao na takav entuzijazam, svakodnevno smo se probijali i pronalazili rešenja u zamršenim Rableovim aluzijama. I sve je to trebalo zaodenuti nekom poetizovanom groteskom, a istovremeno ostati u vidokrugu scenske uverljivosti", dodao je Lazić.

Pored režije, Lazić potpisuje scenografiju i kostim, kompozitor je Gabor Lenđel, za scenski pokret je bio zadužen Ferid Karajica, a asistent scenografa je Tamara Bušković.

U predstavi igraju Zoran Karajić, Ivan Tomašević, Vladimir Milojević, Aneta Tomašević, Sonja Milojević, Slobodan Petranović, Deana Kostić, Bogoljub Mitić, Sladjana Pajčić, Dragana Radojević, Duško Stevanović, Aleksandra Ristić, Kristina Pajkić, Borivoj Božanić, Lazar Maksić.

Pogledajte još