Brisel: Nastavlja se eksplanatorni skrining

0

U Briselu je nastavljen eksplanatorni skrining koji se tiče pitanja iz Poglavlja 24 – pravde, slobode i bezbednosti.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šsefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanjom Miščević predvode delegaciju koja uključuje brojne stručnjake iz ministarstava unutrašnjih poslova, pravosudja, odbrane i ostalih organa bezbednosti.

Ružić je juče novinarima rekao da je Srbija otpočinjanjem skrininga praktično promenila status i da je sada partner Evropske unije.

“Treba iskoristiti sva ova saznanja iz prakse i zakonodavstva članica EU i primeniti ih na naš, srpski primer”, istakao je ministar. Ružić je kao glavne izazove sa kojima se Srbija suočava na polju bezbednosti naveo uskladjivanje sa zajedničkom bezbednosnom politikom EU, kao i problem lažnih azilanata, zbog koga je Evropski parlament prošle nedelje izglasao mehanizam koji omogućava ponovo uvodjenje viznog režima za zemlje iz kojih dolaze azilanti.

“Već nam je rečeno da se taj mehanizam ne odnosi samo na Srbiju”, ukazao je Ružić, dodajući da je reč “ne o podozrenju, nego o zainteresvanosti javnog mnenja zemalja članica da se problem reši”.


Foto: Beta, AP

Ministar je konstatovao da je Srbija učinila sve što je mogla da se broj lažnih azilanata smanji, i da je to dalo rezultate. Državni sekretar Ministarstva unutrašnjiv poslova Vanja Vukić rekao je da se MUP ozbiljno priprema za uspostavljanje evropskih standarda i da se uveliko radi na primeni nekih propisa EU, što su prepoznali i sagovornici iz Evropske komisije.

“To se naročito odnosi na delokrug koji se tiče granične policije i borbe sa huliganima na sportskim manifestacijama”, ukazao je Vukić. I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je juče početak procesa skrininga Poglavlja 24 o pridruživanju koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost istakavši da je to dobra vest za gradjane Srbije.

“Početak procesa skrininga ovog poglavlja je dobra vest za gradjane Srbije i početak teškog rada za političke lidere i institucije zemlje”, rekao je Kacin, dodavši da se Srbija suočava sa brojnim izazovima na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i ilegalnih migracija.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.