Tviter izlazi na berzu: U planu zarada do milijardu dolara

Procenjuje se da će Tviterova inicijalna javna ponuda akcija (IPO) biti najtraženija otkako je konkurentska mreža Fejsbuk u maju prošle godine izašala na berzu, a čije su se akcije suočile sa brojnim problemima na elektronskoj berzi Nasdak, prenosi Frans pres.

Tviter je, takođe, objavio prve finansijske podatke o svojoj platformi koju koriste poznate ličnost, novinari, političari...

Kompanija, sa sedištem u Kaliforniji, saopštila je da je do 30. juna imala 218 miliona aktivnih korisnika, kao i prihode od 317 miliona dolara u 2012, uz gubitak od skoro 80 miliona dolara.

Akcijama Tvitera će se trgovati pod oznakom TWTR, a kompanija nije navela na kojoj će berzi one biti prodavane i kupovane.

Tviter, koji omogućava korisnicima da razmenjuju poruke koje sadrže do 140 karaktera, nije precizirao datum za IPO, ali je poručio da će to biti "što je pre moguće".

Prema saopštenju kompanije, Tviter ima oko 49 miliona korisnika u SAD, ali da, uprkos rastu korisnika, ova kompanija od 2010. godine beleži gubitke.

Analitičari procenjuju da je vrednost Tvitera oko 10 milijardi dolara.


24 sata

Pogledajte još