Pred sezonu gripa: Ove godine 15% manje vakcina

"Ukupno je planirano 265.159 doza vakcine protiv gripa, što je za oko 32.000 doza manje nego u sezoni 2012/2013. godine", rekla je danas dr Bojana Grgić, šefica Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je objasnila da je institut napravio plan potreba u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, "uzimajući u obzir broj obveznika koje po kliničkim i epidemiološkim indikacijama treba vakcinisati, kao i na osnovu prosečne potrošnje ove vakcine u prethodnim sezonama".

Stručnjaci su prošle godine upozorili da građani u Srbiji masovno odustaju od zaštite imunizacijom, uključujući pripadnike rizičnih kategorija za koje je vakcina obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Trend nepoverenja u ovu preventivnu meru počeo je u periodu nakon pandemijske 2009. godine.

Pandemija svinjskog gripa (A H1N1) u 2009. godini, koju je deo stručne javnosti u svetu proglasio "izmišljenom", a zatim i masovni neuspeh imunizacije u najvećem broju zemalja, bili su povod da se kod nas i u svetu pokrene antivakcinalna kampanja.

Prema podacima Instituta "Batut", u našoj zemlji je u protekloj sezoni protiv gripa vakcinisano 185.026 građana, što je bilo oko 62 odsto planiranih. Za imunizaciju je bilo predviđeno 297.159 osoba i toliko doza vakcine je distribuirano do zdravstvenih ustanova.

Na pitanje kakav je odziv stanovništva kad je u pitanju vakcinalna kampanja u drugim zemljama, dr Grgić je odgovorila da se "u komunikaciji sa kolegama u zemljama u okruženju, ali i na sastancima u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), naglašava trend nepoverenja u imunizaciju protiv gripa, posebno imajući u vidu realtivno nisku aktivnost virusa gripa u sezonama nakon pandemije".

Ona je dodala da "treba težiti vraćanju poverenja u ovu najefektivniju i najefikasniju meru prevencije i da je važno da se stanovništvo, a posebno grupe u riziku, tačno i blagovremeno informišu".

Nadležni u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" kažu da su poslali porudžbinu inodobavljaču, nakon što je Republički fond za zdravstveno osiguranje 1. oktobra sproveo postupak za javnu nabavku vakcine i doneo Odluku o dodeli ugovora ovom institutu.

Ugovor za nabavku vakcine moći će da se potpiše kad prođe rok za zaštitu prava od deset dana, koji je propisan po proceduri, naveli su u "Torlaku".

Stručnjaci u Institutu ističu da su, u odnosu na prethodnu sezonu, promenjena dva soja u sastavu vakcine, odlukom SZO koji svake godine krajem februara zaseda u Ženevi i određuje i preporučuje sojeve koji ulaze u sastav vakcine protiv gripa za tu sezonu za severnu Zemljinu hemisferu. Svi proizvođači dobijaju obaveštenje o odluci i proizvode vakcinu sa preporučenim sojevima.

U sastav vakcine za sezonu 2013/2014 za severnu hemiseferu ulaze dva tipa A i jedan tip B virusa gripa - A/Kalifornija (H1N1), A/Viktorija (H3N2) i B/Masačusets.

Izvor: Novosti

Pogledajte još