Tači: Srpski zvaničnici mogu samo u posetu manastirima

Govoreći na predizbornom skupu u Glogovcu, kako prenosi agencija Kosovapres, kosovski premijer je rekao da je sloboda kretanja garantovana i da će Vlada Kosova poštovati evropske standarde, ali da će se posete zvaničnika Srbije odvijati po prethodno utvrđenim procedurama, u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

Tači je rekao da su institucije Kosova autonomne u donošenju odluka i da će Priština odlučiti da li će neko posetiti Kosovo ili ne, a ne neka međunarodna organizacija ili institucija. “Cilj nam je bio da imamo komunikaciju, gradimo dobrosusedske odnose, znači evropske odnose. Ako zahetvi za posetu Kosovu stignu, sa najvećom ozbiljnošću će ih razmotriti institucije Kosova, međutim ni u kojem slučaju nećemo dozvoliti posete sa izbornim karakterom. Ali, ako žele da posete neki manastir, tada ćemo im naravno dozvoliti“, rekao je Tači.

Tači je rekao da je sinoć u Briselu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem razgovarao o neophodnosti primene svih do sada postignutih dogovora koji proizilaze iz njihovog sporazuma od 19. aprila.

Tači je rekao da je sinoć bilo reči i o biračkim spiskovima, da su saslušani zahtevi srpske strane, ali i informacije OEBS o proveri prijava za učešće na izborima Srba koji žive van Kosova. Tači je istakao da ima poverenje u Centralnu izbornu komisiju koja je, po oceni OEBS, proces provere izvršila izrazito transparentno.

Izvor: Kurir