Policija saslušava Gorana Ješića u vezi aflatoksina

0

Policija je sinoć saslušavala Gorana Ješića, potpredsednika Vlade Vojvodine. Kako je Ješić objasnio, on će i danas ići u policiju u vezi afere sa aflatoksinom.

Potpredsednik Vlade Vojvodine je tim povodom sazvao konferenciju za novinare koja će se održati u podne.

Podsećamo, Ješić je prvi objavio da se u našem mleku nalaze povećane koncentracije aflatoksina.

“Dobio sam večeras rezultate prvog istraživanja mleka! Moja je obaveza da do utorka dok ne stignu ostale analize budem kooperativan. Zvaničan stav biće saopšten najkasnije do srede”
, napisao je tada na “Tviteru” funkcioner DS-a.

S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede je ubeđivalo javnost da je mleko potpuno ispravno.

Otišli su toliko daleko da je tadašnji ministar Goran Knežević odlučio da promeni pravilnik kada je nivo aflatoksina u pitanju. Kako je objasnio na konferenciji za novinare, Vlada Srbije je donelaodluku da vrati stare propise tako da će od sada dozvoljena količina aflatoskina u mleku biti 0,5, a ne 0,05 mikrograma po kilogramu.

U međuvremenu je u Srbiji zabranjen promet mleka sa 27 farmi i 46 gazdinstava. Ne verujući rezultatima kojima je mahao goran Ješić, Srbija je zatražila superanalizu u laboratoriji u Holandiji.

I prema analizama jedine referentne laboratorije Evropske unije, od 48 ispitanih uzoraka, 33 su prelazila granicu evropskog standarda od 0.05 mikrograma aflatoksina po litri mleka.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.