Dokazano: Ovaj čovek iz ledenog doba je direktan predak 19 živih Austrijanaca

0

Austrijski naučnici su ustanovili da su 19 muškaraca koji u naše vreme žive u Tirolu rođaci, a možda čak i potomci čuvenog Ecija, čoveka iz ledenog doba čije je 5.300 godina staro i odlično očuvano telo pronađeno u Alpima, sa strelom u leđima.

Srodstvo je utvrđeno pomoću DNK analize krvi koju su proveli naučnici sa Instituta za pravnu medicinu Medicinskog fakulteta u Insbruku.

Materijal za analizu predstavljali su uzorci dobrovoljnih davalaca krvi u Tirolu, a “rođaci” nisu bili obavešteni o svom srodstvu s čuvenim pretkom.

Rekonstrukcija Ecijevog lica, u vreme kada ga je pogodila strela
/ Foto: eurac.edu

Prema izveštajima austrijske državne agencije APA, u pitanju je jedna konkretna i specifična genetska mutacija, koja je zajednička Eciju i njegovim savremenim rođacima.


Foto: eurac.edu
Ecijev genom je objavljen u februaru, iz čega se došlo do zaključka o boji njegovih očiju i krvnoj grupi

Valter Parson sa Instituta saopštio je APA da se takva mutacija može naći u obližnjem švajcarskom regionu Engandinu, kao i u italijanskom delu Tirola.

Prema njegovim rečima, analizirana je krv 3.700 muškaraca dobrovoljnih davalaca krvi iz Tirola, koji su istovremeno dali i podatke o svojim precima, dok žene nisu uključene u studiju jer bi za analizu njihovih gena bila potrebna drugačija procedura.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.