Ivanović: Kosovo će da postane "divlji zapad"

0

Oliver Ivanović upozorava da će Kosovo postati "divlji zapad" ukoliko se tri policije, Euleks, KPS i MUP ne udruže u rešavanju slučajeva podmetanja bombi.

Ljudi će početi sami da se brane pištoljem, a to je opasno. Ako ne bude reakcije tri policije blizu smo tog scenarija. Akcija rađa reakciju i kontrareakciju i to je onda divlji zapad. To pogađa najslabije- decu, žene i intelektualce koji će početi da odlaze i onda se postavlja pitanje ko će ostati, kaže kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice.

To je, kako je rekao Ivanović u Kažiprtsu B92, poruka i premijeru Srbije i prvom potpredsedniku Vlade i dodaje da izbori u Vrbasu jesu važni ali da je pitanje Kosova direktno vezano za put ka EU.

Takođe, Ivanović, koji je nosilac liste “Srbija, demokratija, pravda”, kaže i da će se, ukoliko se još par puta dogodi da se na kuću nekog Srbina baci eksplozivna naprava, izlaznost na izborima smanjiti na 15 odsto što nije dobro jer to koristi upravo onima koji se tim izborima protive i kažu da je 85 odsto Srba na Kosovu protiv izbora. To, kako ističe, nije tačno jer je tih 85 odsto za izbore ali se plaši da na njima učestvuje.

Na pitanje ko je Nebojša Marić, radnik Uprave prihoda, na čiju kuću je rano jutros bačena bomba, Ivanović kaže da je on kandidat Samostalne liberalne stranke i da je bilo nekih spornih detalja oko njegove kandidature, u smislu da je rekao da će se povući s te liste, ali na kraju nije mogao jer je ona podneta. Ivanović kaže da mu nije poznato da se on bavio ikakvim kriminalnim radnjama ili da taj motiv stoji iza napada, zbog čeka ističe da je jasno da je motiv napada na Marića politički.

Kada ne rešite takav incident kada se prvi put pojavi, normalno je da će se to desiti ponovo, kaže Ivanović i dodaje da se takvim metodama koriste oni koji ne žele da Srbi učestvuju na izborima. On podseća da nije rešen ni slučaj upada u njegovu kuću i kaže da opšte nije optimista da će taj slučaj rešiti EULEKS i KPS.

Prema njegovim rečima u istragu najnovijeg slučaja postavljanja bombe treba da se uključi MUS Srbije jer, po svim elementima i informacijama, to je uradio neko sa strane, ko je plaćen da dođe u rano jutro, postavi bombu i ode.

Na pitanje ko je motivisan da Srbima postavlja bombe, kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice kaže da sumnja da je neki Albanac mogao da u četiri sata ujutro dođe i baci bombu na kuću Srbina. Moje mišljenje je da je to uradio neki Srbin. To je zlo koje je ušlo u nas i započelo davno, a sada nam se nasiljem nameću neki stavovi, kazao je on i podsetio da je imao sličan incident kada je poslušao nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića i učestvovao na izborima na Kosovu, uprkos stavu premijera Vojislava Koštunice da na njima ne treba učestvovati.

Prema njegovim rečima, incidenata s bombama će na Kosovu biti sve dok se inicijatori toga ne otkriju ne kazne, a to se neće dogoditi ukoliko se MUP Srbije neuključi u itsragu, jer oni imaju informacije. On krivca za poslednji bombaški napad u Kosovskoj Mitrovici vidi među Srbima, ali dodaje da to ne može da tvrdi. To, kako kaže, treba da se dokaže i MUP mora da istražuje u saradnji sa EULEKS i KPS.

MUP jedini ima autoritet, kriminalci ga se boje, a pošteni ga poštuju, kaže Ivanović i napominje da da nij esiguran da saradnja tri policije postoji jer svi misle da to nije tako važna stvar. Ali, ja mislim da jeste, jer se tako rešavaju problemi. Sutra će se desiti da se neko ubije pa će problem biti veći, dodao je on.

On kaže i da je veliki interes za političku temu Kosovo, a premali za ljude. Tema je, kako kaže, interesantna i kada svi stave to pitanje na vrh dnevnog reda i onda postave nekog svog ko će da bude autentični predstavnik i tumač interesa Srbije i Srba. A to je greška, napominje on i kao primer navodi izjave Aleksandra Vulina koji je govorio da je jedino njihova llista, tj. lista koju je podržala Vlada Srbije, prava lista Srba.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.