Ko će prvi leteti "Er Srbijom"?

Zamenik predsednika Komiteta Vlade za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i bivši ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić rekao je da će tokom te posete on sa svojim ekspertskim timom razgovarati sa predstavnicima Emirata o realizaciji kredita od tri milijarde dolara.

Pored toga, prema rečima Dinkića, biće reči i o operacionalizaciji ugovora koji su počeli da pripremaju sa "Mubadalom" i ostalim kompanijama iz UAE.

Na pitanje da li će Srbija dobiti tu pozajmicu do kraja godine, Dinkić je rekao da bi mogao da odgovori da je ministar finansija i da će tu dobru vest, kada za to dođe vreme, saopštiti lično šeik Muhamed.

On je naglasio da to nisu male pare i da bi bilo nemoguće dobiti tu sumu od nekog drugog u ovom trenutku. Treba da budemo strpljivi i sačekamo da se sve dogovori, kazao je Dinkić novinarima u pauzi 13. Ekonomskog samita Srbije.

Prema njegovim rečima, ta pozajmica Srbiji daje mogućnost da se razduži i postane nezavisna od Međunarodnog monetarnog fonda.

Kako je ukazao, saveti MMF-a o obaranju plata lekara i smanjenje potrošnje usporavaju i onako skroman privredni rast u našoj zemlji.

Deo novca koji dobijemo od UAE treba iskoristiti za otplatu dugova, a ostatak da se investira u poljoprivredu i druge vidove proizvodnje, smatra Dinkić.

"I Amerikanci se uplašili 'Er Srbije'"

Na molbu da prokomentariše zahtev američke aviokompanije Delta erlajnz da vlasti SAD ne odobre letove "Er Srbije" za Ameriku, Dinkić je rekao da je to dobra vest.

"Za mene to znači da su se čak i Amerikanci uplašili 'Er Srbije', jer 'Etihad' ume da pravi profit", ocenio je Dinkić.

On je rekao da je naša nacionalna aviokompanija "Jat" sama bila bespomoćna, ali da je zajedno sa "Etihadom" postala vrlo snažna alijansa.

Dinkić je izrazio uverenje da će američke vlasti, uprkos pomenutom zahtevu njihove matične komapanije, ipak odobriti letove "Er Srbije" u SAD.

On je podsetio da Srbija ostaje vlasnik 51 odsto nove aviokomapnije, a "Etihad" 49 procenata, počevši od 1. januara sledeće godine.


B92

Pogledajte još