Teško do posla: Ponuda ni u oglasima

0

U septembru se zaposlilo samo 22.049 kandidata sa biroa i to mahom privremeno. Posao je dobilo pet pravnika, 10 stomatologa, 43 ekonomiste… Na čekanju još 759.372 kandidata

Gužva na birou ne jenjava. Sve su duži redovi onih koji tragaju za angažmanom, ali malo kome pođe za rukom i da ga nađe. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u septembru je do posla došlo 22.049 kandidata, ali je većina među njima „zbrinuta“ samo na kratki rok i najčešće za „fizičke“ poslove. Čak 11.706 nezaposlenih je pristalo na privremene, sezonske poslove dok su ugovore za stalno potpisala samo – 4.243 srećnika.

NOVAJLIJE
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je krajem prošlog meseca na spisku bilo 759.372 prezimena, što je za 1,1 odsto više nego lane u ovo doba. Većina ih je na birou već dugo, ali ima i 37.555 „novajalija“. Među onima koji su se u septembru prvi put prijavili je 13.938 građana kojima je to prvi put, a njih 23.617 je već imalo posao.

Da struka nije na ceni i da nema ponuda za one sa najvišim školama, pokazuju upravo podaci NSZ. U prošlom mesecu je primera radi, zaposleno 10 stomatologa, od 3.151 koji je na „čekanju“. Posao je dobilo pet pravnika, ali su na birou još 13.072, a platu će početi da primaju i 43 ekonomiste, dok se istoj šansi u ovom času nadaju čak 49.553 njihove kolege. Istovremeno, u prošlom mesecu je zaposleno 4.612 proizvođača bilja, 3.732 metalurga, 700 rudara, 438 prerađivača drveta…

Koliko se teško dolazi do radnog mesta, uviđaju i poslodavci i sindikati, ali apostrofiraju različite krivce. U Uniji poslodavaca Srbije krive loše propise, među kojima najviše „restriktivan“ važeći Zakon o radu, ali i brojne suvišne zakone koji „koče investitore u osvajanju srpskog tržišta“. S druge strane, u sindikatima optužuju poslodavace koji teraju radnike u sivu ekonomiju, snižavaju cenu rada, tretiraju ih kao robu…

Tako Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, državnu politiku zapošljavanja opisuje kao „naivnu“ i ne nada se boljim rezultatima.

Nema čarobnog štapa koji može da dovede do otvaranja novih radnih mesta. Jedino povećanje obima posla može „naterati“ poslodavaca da angažuje nove radnike. A posao države je da omogući takve uslove. To ona neće učiniti tako što nekima daje subvencije dok ih drugima uskraćuje.

U Odboru za rad Skupštine Srbije ocenjuju da i kriza nameće nove trendove koji ne idu u korist ni radnicima.

Danas je rad obezvređen. Minimalac se ne menja mesecima, a plata nije dovoljna za iole dostojanstven život – kaže Milorad Mijatović iz Odbora. – Toga su svesni poslodavci koji koriste lošu situaciju i primoravaju ljude da rade za malo novca.

Ako se gleda dinamika dolaska i odlaska sa biroa, jasno je da nezaposleni češće budu izbrisani sa evidencije jer su se ogrešili o zakon jer se, primer radi, nisu javljali na vreme savetniku. U prošlom mesecu izbrisano 25.366 nezaposlenih zbog „lošeg vladanja“, ali su rupe ubzro popunili oni koji su u međuvremenu upisali na listu tražilaca poslova jer su u međuvremenu ostali bez njega.

BROJKE
* 4.339 onih koji su dobili posao u septembru nema ni četiri razreda osnovne
* 20 ugostitelja je uspelo da zasnuje radni odnos, a čeka još njih 26.068
* 37 trgovaca našlo posao u prošlom mesecu, a na birou ih je još 43.475

Izvor: Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.