Teško do posla: Ponuda ni u oglasima

Gužva na birou ne jenjava. Sve su duži redovi onih koji tragaju za angažmanom, ali malo kome pođe za rukom i da ga nađe. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u septembru je do posla došlo 22.049 kandidata, ali je većina među njima „zbrinuta“ samo na kratki rok i najčešće za „fizičke“ poslove. Čak 11.706 nezaposlenih je pristalo na privremene, sezonske poslove dok su ugovore za stalno potpisala samo - 4.243 srećnika.

NOVAJLIJE
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je krajem prošlog meseca na spisku bilo 759.372 prezimena, što je za 1,1 odsto više nego lane u ovo doba. Većina ih je na birou već dugo, ali ima i 37.555 „novajalija“. Među onima koji su se u septembru prvi put prijavili je 13.938 građana kojima je to prvi put, a njih 23.617 je već imalo posao.

Da struka nije na ceni i da nema ponuda za one sa najvišim školama, pokazuju upravo podaci NSZ. U prošlom mesecu je primera radi, zaposleno 10 stomatologa, od 3.151 koji je na „čekanju“. Posao je dobilo pet pravnika, ali su na birou još 13.072, a platu će početi da primaju i 43 ekonomiste, dok se istoj šansi u ovom času nadaju čak 49.553 njihove kolege. Istovremeno, u prošlom mesecu je zaposleno 4.612 proizvođača bilja, 3.732 metalurga, 700 rudara, 438 prerađivača drveta...

Koliko se teško dolazi do radnog mesta, uviđaju i poslodavci i sindikati, ali apostrofiraju različite krivce. U Uniji poslodavaca Srbije krive loše propise, među kojima najviše „restriktivan“ važeći Zakon o radu, ali i brojne suvišne zakone koji „koče investitore u osvajanju srpskog tržišta“. S druge strane, u sindikatima optužuju poslodavace koji teraju radnike u sivu ekonomiju, snižavaju cenu rada, tretiraju ih kao robu...

Tako Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, državnu politiku zapošljavanja opisuje kao „naivnu“ i ne nada se boljim rezultatima.

- Nema čarobnog štapa koji može da dovede do otvaranja novih radnih mesta. Jedino povećanje obima posla može „naterati“ poslodavaca da angažuje nove radnike. A posao države je da omogući takve uslove. To ona neće učiniti tako što nekima daje subvencije dok ih drugima uskraćuje.

U Odboru za rad Skupštine Srbije ocenjuju da i kriza nameće nove trendove koji ne idu u korist ni radnicima.

- Danas je rad obezvređen. Minimalac se ne menja mesecima, a plata nije dovoljna za iole dostojanstven život - kaže Milorad Mijatović iz Odbora. - Toga su svesni poslodavci koji koriste lošu situaciju i primoravaju ljude da rade za malo novca.

Ako se gleda dinamika dolaska i odlaska sa biroa, jasno je da nezaposleni češće budu izbrisani sa evidencije jer su se ogrešili o zakon jer se, primer radi, nisu javljali na vreme savetniku. U prošlom mesecu izbrisano 25.366 nezaposlenih zbog „lošeg vladanja“, ali su rupe ubzro popunili oni koji su u međuvremenu upisali na listu tražilaca poslova jer su u međuvremenu ostali bez njega.

BROJKE
* 4.339 onih koji su dobili posao u septembru nema ni četiri razreda osnovne
* 20 ugostitelja je uspelo da zasnuje radni odnos, a čeka još njih 26.068
* 37 trgovaca našlo posao u prošlom mesecu, a na birou ih je još 43.475

Izvor: Novosti

Pogledajte još