Tasovac: Ne licitirajte budžetom

0

U pismu koje je uputio Kolegijumu RTS i generalnom direktoru javnog servisa, ministar kulture zatražo od Tijanića da ne licitira u medijima budžetom za RTS.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac pismo Kolegijumu RTS-a i generalnom direktoru Aleksandru Tijaniću uputio je u sredu kao odgovor na otvoreno pismo ove kuće povodom izbora novog pomoćnika za medije Saše Mirkovića, saznaje Danas od izvora u Vladi.

U pismu, u koje je Danas imao uvid, ministar Tasovac “moli generalnog direktora RTS da prekine sa javnim licitiranjem godišnjeg budžeta javnog servisa u medijima”.

“Kako će, prema Zakonu o javnim medijskim servisima, RTS u naredne dve godine biti finansiran iz budžeta, molim generalnog direktora da precizan finansijski plan za sledeću godinu dostavi Ministarstvu u najkraćem mogućem roku, po mogućnosti ne preko medija, već kako dolikuje najvećoj medijskoj kući u zemlji. Istovremeno ga molim da Ministarstvu dostavi detaljan pregled organizacione strukture RTS sa brojem zaposlenih radnika u svakom od sektora”, navodi Tasovac u pismu upućenom RTS-u.

Ministar je ujedno i “nevoljno podsetio” rukovodstvo RTS da je, prema zahtevu Ministarstva privrede od 23. septembra ove godine, u obavezi da dostavi validno popunjenu ličnu kartu svog preduzeća, uz podsećanje da ni posle pet pokušaja taj neophodni dokument nije dostavljen u potrebnom formatu.

Danas podseća da je Kolegijum RTS u pismu ministru kulture i informisanja ocenio pre neki dan da je novi pomoćnik ministra za medije Saša Mirković u “direktnom sukobu interesa” jer je on akcionar privatne televizijske kompanije B92.

“Iako bih veoma rado odgovorio na intrigu iz Vašeg otvorenog pisma da li je novi pomoćnik u Ministarstvu kulture i informisanja gospodin Saša Mirković kidnapovao Sulejmana Veličanstvenog sa jedne televizije i izručio ga drugoj, moraću ovog odgovora da uskratim i Vas i onaj deo javnosti koji se napaja intrigama. Na takvo postupanje obavezuje me dignitet institucije na čijem čelu se nalazim, kao što verujem da bi na slično postupanje Kolegijuma i generalnog direktora RTS morala da navodi institucija koju predstavlja”, navodi u odgovoru RTS-u ministar Tasovac.

Prema njegovim navodima, institucionalni način postupanja otuda ne poznaje kategoriju navodnog, kako stoji u otvorenom pismu RTS, “viška neraspoloženja” gospodina Mirkovića prema RTS, “ali poznaje kategoriju zakonitog delovanja na poziciji na koju ga je izabrala Vlada Republike Srbije”.

“Drugim rečima, molim Kolegijum i generalnog direktora RTS da pitanja i nejasnoće u vezi sa gospodinom Mirkovićem koja su u nadležnosti Ministarstva postave na način koji priliči institucionalnoj komunikaciji – zvaničnim dopisom dakle – i jasan odgovor na njih Ministarstvo će shvatiti kao svoju obavezu prvog reda”, istakao je Tasovac.

B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.