Kacin: Izjava Amfilohija je govor mržnje

Mitropolit Amfilohije ranije je u otvorenom pismu organizatorima, kako je kazao, parade bestidnosti u Podgorici, naveo da održavanje te manifestacije predstavlja gaženje moralnog osećanja ogromne većine ljudi u Crnoj Gori. Prva Povorka ponosa u Podgorici najavljena je za 20. oktobar.

Mitropolit Amfilohije rekao je da je održavanje Parade ponosa u Podgorici posledica činjenice da se vlast u Crnoj Gori nalazi pod pritiskom evropskih gej lobija.

Kacin je ocenio da izjave mitropolita Amfilohija o podgoričkom prajdu nisu prikladne.

To nisu izjave koje bi približavale Crnu Goru EU. Meni to zvuči kao govor mržnje”, kazao je on Radiju “Antena M”.

Kacin smatra da izjave mitropolita Amfilohija ne bi trebalo da prođu bez reakcije nadležnih.

Institucije Crne Gore imaju vanrednu i pravu priliku da se dokažu koliko su posvećene poštovanju i uvažavanju Ustava Crne Gore”, rekao je on.

Crnogorski zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković pozvao je u četvrtak mitropolita Amfilohija da se uzdrži od izjava o LGBT zajednici, zbog, kako je naveo, iznošenja diskriminatorskih stavova u odnosu na pripadnike različite seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

Istup mitropolita Amfilohija, povodom gej parade u Podgorici, kritikovali su i direktor Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević i predstavnica organizacije Juventas Jelena Dacić.

Raičević smatra da je mitropolit crnogorsko-primorski pozvao na nasilje, zbog čega, tim povodom treba da se oglasi i premijer Milo Đukanović.

Dacić je kazala da izjava mitropolita Amfilohija predstavlja direktan poziv na linč.

Crnogorska policija ranije je odobrila održavanje Parade ponosa zakazane za 20. oktobar u Podgorici, a na obezbeđenju te manifestacije biće angažovano skoro 2.000 policajaca.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima i povredama.


Blic

Pogledajte još