Prajd u CG: Eksplozija i suzavac za početak

Okupljanje LGBT aktivista počelo je nešto posle 10 časova kod Kraljevog parka i za sada ih je stotinak.

Među prvima stigli izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević i predsednik Upravnog odbora Queer Montenegro Danijel Kalezić, javlljaju podgoričke "Vijesti." Na paradi su i predstavnici LGBT populacije iz Albanije i Slovenije, a stigao je i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Širi centar Podgorice pod potpunom je policijskom blokadom, a prvi incidenti već su se desili.

Posle privođenja više osoba sa "molotoljevim koktelima" kod Autobuske stanice u Podgorici, samo 15 munuta nakon što su učesnici parade počeli da se okupljaju, dogodila se eksplozija kod hotela "Crna Gora." Policija pokušava da utvrdi ko je bacio eksploziv.

Kod gradilišta hotela "Hilton" bačen je suzavac.

Crnogorska policija sukobila se sa oko 150 protivnika gej parade, koji su pokušali da uđu u deo grada u kojem se održava ta manifestacija.

Policija je upotrebila pendreke da bi rasterala protivnike Parade ponosa, a oni su uzvratili petardama i kamenicama.

Zonu sukoba nadleće policijski helikopter.

"Montenegro prajd" se održava pod sloganom "Crna Gora ponosno", a na prvoj gej parade u Podgorici prisutno je oko stotinak učesnika.
Širi centar Podgorice, uoči današnje Parade ponosa, pod potpunom je policijskom blokadom.

Oko 2.000 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinicica, napravili su nekoliko “prstenova” oko maršute kojom treba da se održi prva gej parade u glavnom gradu Crne Gore, , a centar grada nadleće policijski helikopter.

Širi deo centra grada blokiran je za saobraćaj već od ranih jutarnjih časova, a policija je ranije poručila da će preduzeti sve mere da manifestacija protekne bezbedno.

Učesnici parade kretaće se centralnom podgoričkom saobraćajnicom - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad.

Izvor: Vesti online, Novosti

Pogledajte još