Otkriven smrtonosni tip botoksa koji nema protivotrov

Ubrizgavanje svega dva milijardita dela ove supstance, odnosno udisanje 13 milijarditih delova grama proteina botulinuma, koji proizvodi soj bakterija Clostridium botulinum, mogao bi da ubije odraslu osobu.

Smrtonosni toksin deluje tako što blokira oslobađanja acetilholina, hemijske supstance koju izlučuju nervi, a koja omogućava rad mišića. Ako se otrovni botoks slučajno proguta, što može da se desi ako se bakterija razvije u hrani, posledica može biti botulizam, čiji je ishod često umiranje od paralize.

Žrtve ovog toksina leče se monoklonalnim antitelima, proteinima imunog sistema koji se proizvode u laboratoriji da bi reagovali sa sedam porodica botulinuma (imenovanih slovima od A do G).

Toksin ponađen u stolici deteta

Dr Stiven Arnon i njegov tim iz Ministarstva za javno zdravlje u Sakramentu u Kaliforniji obznanili su da su u stolici deteta sa tipičnim simptomima botulizma ove nedelje pronašli osmi toksin - tip H.

Tim je sekvencirao bakterijski genom koji stoji iza ovog toksina i otkrio da on čini zaseban ogranak u porodičnom stablu porodice botulinuma.

Novi toksin je slabo reagovao sa pet standardnih antitela koja obezbeđuje Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Atlanti (Džordžija), a nijedno od tih antitela nije zaštitilo miševe od dejstava ovog toksina.

Tim je takođe pokušao da u zečevima uzgaji antitela protiv toksina H. Ona jesu zaštitila miševe, ali je za lečenje bila potrebna veća doza nego što je potrebno za porodice A-G.

Pre nego što se nađe efikasan lek protiv toksina H, neophodni su dalji rad na razvoju jačeg antitela i njegova povećana proizvodnja radi testiranja bezbedne primene na ljudima.

Izvor: Blic

Pogledajte još