Otvaranje 47. oktobarskog salona

U subotu, 29. septembra 2006. godine, u Muzeju istorije Jugoslavije, u prisustvu mnogobrojnih gostiju ljubitelja lepih umetnosti, svečano je otvoren, dugo i studiozno pripreman i u Beogradu i u Kaselu, 47. oktobarski salon - Umetnost, život i pometnja 

Za Oktobarski salon su najzaslužniji kustosi salona Rene Blok i Barbara Hajnrih i asistent kustosa Aleksandra Estela Bjelica Mladenović. Kulturni centar Beograda, kao organizator, uz osnivača i pokrovitelja, Skupštinu grada Beograda, uz veliku pomoć i podršku mnogobrojnih partnera, medijskih sponzora, Saveta Oktobarskog salona, žirija za nagrade, velikog broja kustosa, tima za postavku izložbe, dizajnera vizuelnog identiteta... krunisali su svoj entuzijazam, znanje i rad ovom velikom međunarodnom izložbom, na kojoj, sa svojim radovima, učestvuje 111 umetnika iz 33 zemlje u 15 beogradskih izlagačkih prostora. Posebno je značajno da će deo ove izložbe gostovati u Kaselu od 15. novembra do 6. decembra 2006. godine.

Gradonačelnik Beograda, Nenad Bogdanović, govorio je o istoriji i značaju ove najveće manifestacije vizuelnih umetnosti u Beogradu i njenoj sve većoj internacionalizaciji, jer pored 20 naših stvaralaca upoznaćemo svetski značajne umetnike i kustose, a 50 umetnika iz sveta će boraviti u Beogradu, što će omogućiti razmenu iskustava. Gradonačelnik se posebno zahvalio direktoru  Salona, Rene Bloku, i kustosu, Barbari Hajnrih.

Andreas Cobl, ambasador Savezne Republike Nemačke u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo inostranih poslova Nemačke, posebno odeljenje za kulturu, uspelo da da podršku ovom međunarodnom događaju kroz značajnu organizacionu i finansijsku pomoć. Zahvalio se i svima koji su dali svoj doprinos što se ova prestižna manifestacija, ustanovljena 1960. godine, internacionalizovala pre dve godine. Ovakva razmena ideja između umetnika različitih generacija i nacija može doprineti otvaranju ovog društva na putu u uključivanje u Evropske demokratske nacije, istovremeno čuvajući svoj kulturni identitet.

(old_image)Rene Blok je rekao: “Ovaj 29. septembar 2006. godine izgleda je veoma bitan dan u mome životu. Ja sam zaista srećan što taj dan mogu da podelim sa vama. Ono što je pretilo da će se završiti kao katastrofa i velika konfuzija izgleda da je postalo nešto u čemu neki ljudi zaista mogu iskreno da uživaju. Mi volimo da uživamo u umetnosti i volimo da uživamo u životu, ali kako stoje stvari i kad je u pitanju pometnja i konfuzija. Možda je to paradoks. Reč konfuzija, njeno latinsko, prvobitno značenje jeste - mešavina i mešanje međusobnih uticaja. Prvobitno je ova reč imala pozitivno značenje, i mi smo želeli tu reč da upravo tako iskoristimo. Dakle, da dovodi svojim mešanjem do stvaranja nečeg novog - nove vrednosti. Konfuzija kao novo mesto za stvaranje umetnosti je, u stvari, isto što je bio i haos za univerzum"...

Robert Stor, predsednik međunarodnog žirija ovogodišnjeg salona, naglasio je da nagrade nisu rangirane po prioritetu, nego po tome koliko je jedno delo različito od drugog. Tako izlaže 111 umetnika, a predviđene su samo tri nagrade. Međutim, ovde nije bilo konfuzije, iako je morao da se napravi težak izbor. Ipak, na sreću i zadovoljstvo svih članova žirija (Marketa Sepala, Ješa Denegri, Lidija Merenik i Jelena Trpković), sve nagrade su na kraju odabrane jednoglasno. Dobitnici su: Vlado Martek, Zoran Naskovski, Sem Tejlor-Vud i Endre Tot. Muzej Primenjenih umetnosti u Beograduodlučio  je da dodeli specijalnu nagradu finskoj umetnici Aini Kanisto i pozvaće je da izloži svoje radove - fotografije u muzeju u narednom periodu.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još