Gazprom: Gradnja "Južnog toka" predviđena za decembar

Realizacija projekta se odvija po planu i odluka da će "Južni tok" biti izgrađen u Srbiji više se ne dovodi u pitanje, navedeno je u saopštenju "Gazprom eksporta".

U "Gazprom eksportu" kažu da nisu uočili probleme koji bi mogli da uspore ili obustave gradnju Južnog toka kroz Srbiji, pa ni najavljeno restrukturiranje "Srbijagasa" sa kojim se gradi taj gasovod kroz Srbiju. Što se tiče restruktuiranja "Srbijagasa" to je, kako su istakli, "interni proces Srbije, u koji nećemo i ne možemo da se mešamo."

"Ono što možemo reći je da to sigurno ne ugrožava naš odnos sa našim srpskim partnerima, niti napredak "Južnog toka". Akcioni plan koji smo potpisali sa naššim srpskim partnerima predviđa početak izgradnje "Južnog toka" u decembru 2013. godine, a prve kolicine gasa bi trebalo da budu isporučene 2016. godine"
, ističu u tom preduzeću.

Premijer Ivica Dačić i ministar energetike Zorana Mihajlović ovih dana su, takođe, najavili da gradnja "Južnog toka" kroz Srbiju treba da počne do kraja godine.

Dačić je rekao da su tehničke pripreme za početak radova u toku, dok je ministar energetike napomenula da se očekuje da izgradnja tog gasovoda u Srbiji počne krajem ove ili u prvom kvartalu sledeće godine.

Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju zajednički treba da realizuju ruska kompanija "Gazprom" i srpska "Srbijagas", kroz zajedničko preduzeće, a u izgradnju tog magistralnog gasovoda kroz našu zemlju planirano je da bude uloženo oko 1,7 milijardi evra,

Na projektu će biti angažovano nekoliko hiljada radnika iz domaće građevinske operative, proizvođača opreme i uslužnog sektora.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće 40 milijardi kubnih metara, a ukupna dužina deonice od oko 420 kilometara, uz planirane odvojke za Republiku Srpsku i Hrvatsku.


Blic

Pogledajte još