Zbog neuredne papirologije: Srpski đaci zaustavljeni na britanskoj granici

Pre polaska, u britanskoj ambasadi su rekli da učenicima, ako imaju mađarsku boravišnu vizu, neće biti potrebna viza za Veliku Britaniju.

Autobus sa đacima koji su državljani Srbije, a školuju se u srpskoj gimnaziji "Nikola Tesla" u Budimpešti, već satima stoji na francusko-britanskoj granici, pošto im ne dozvoljavaju da uđu u Veliku Britaniju.

U autobusu su 53 učenika i troje profesora koji su iz Budimpešte krenuli na ekskurziju u Pariz i u London, rekla je u telefonskoj izjavi agenciji Beta profesorka Mirjana Tragor, koja se takođe nalazi u autobusu.

Prema njenim rečima, noćas su prespavali u Parizu, a potom jutros nastavili put prema Londonu, ali im nisu dozvolili ulazak u Veliku Britaniju, navodno zbog neuredne papirologije.

Mirjana Tragor je rekla da je pre polaska na put bila u ambasadi Velike Britanije u Budimpešti, gde joj je rečeno da učenicima, ako imaju mađarsku boravišnu vizu i dokumente sa fotografijama, neće biti potrebna viza za Veliku Britaniju, pošto su deo turističke grupe.

"Tako su nam rekli u britanskoj ambasadi, a sada nam na granici kažu da navodno spisak koji imamo ne odgovara i da je potreban još jedan pečat", ispričala je profesorka.

Rekla je da se nada da će problem biti uskoro rešen, jer učenici nemaju dovoljno uslova za higijenu, niti imaju dovoljno hrane.

Izvor: RTS

Pogledajte još