Profesorka iz Bora osuđena na godinu dana zatvora zbog primanja mita

L.S. je studentima od 1997. do 2000. godine za mito u devizama, bez polaganja ispita upisivala ocene u indeks, ili im davala pitanja koja će polagati.

Tom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Zaječaru, kojom je L. S. osuđena zbog produženog krivičnog dela primanje mita.

Istom presudom, dvojici njenih pomagača potvrđena je uslovna osuda od po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine.

Vanredna profesorka je prema presudi pojedinim studentima u indeksima upisivala prelazne ocene i overavala ih svojim potpisima, iako oni na ispit nisu pristupili ili su pristupili i odgovarali na pitanja koja im je ona prethodno dala da nauče.

Okrivljena je od Z. S. i D. K. zahtevala da joj pomognu u izvršenju krivičnog dela, tako što će stupiti u kontakt sa studentima i savetovati im da joj učine poklone u stranom novcu, navodi se pored ostalog u presudi objavljenoj na sajtu Apelacionog suda.

Ona je preko D.K. ovim studentima davala da nauče pitanja na koja su odgovarali prilikom izlaska na ispit, a preko Z.S. je uzimala od njih indekse koje joj je on predavao i po upisu ocene vraćao studentima.

Sud je naložio da se od L.S. oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim delom u ukupnom iznosu od 17.455 dinara.

Izvor: B92

Pogledajte još