Top 10 najboljih akcionih filmova svih vremena (VIDEO)

10. The Last of the Mohicans

Svirepa borba prsa u prsa, divni prozori i Danijel Dej-Luis koji se gologrud provlači kroz šumu… Odličan recept za još bolji akcioni fim.

Dej Luis je kako bi se što bolje pripremio za ulogu morao da nauči da da živi u prirodi, dere kožu životinja gradi kanue.

9. James Bond – Goldfinger

Gde početi? Gedžeti, zlatne devojke, zlikovac kao iz crtaća, go-go igračice, muzika Džona Berija… Sve ovo doprinelo je da se Goldfinger izdvoji od ostatka franšize.

8. The Adventures of Robin Hood

Vorner Bros se ovim filmom pokazao u svom najboljem izdanju. Film vam donosi neograničeno uzbuđenje i maksimalnu zabavu. Tome je doprinela i odlična glumačka ekipa – Alan Hejl kao bučni Mali Džon, Eugen Palet kao Fratr Tak, Bejzil Retbone kao Gaj od Gizborna i dopadljiva Oliva de Haviland kao Merijen.

7. Die Hard

Arnold Švarceneger je možda opasniji, Silvester Stalone režira svoje filmove, ali priznajte, svi volimo Brusa Vilisa više. Tačnije, ne Vilisa , jer je on snimio Hudson Hawk and Perfect Stranger. Takođe nazvao je svoje dete Rumer?! Volimo Džona Meklejna, i to ne onog ubilačkog ludaka iz Die Hard 2 ili praistorijskog ćelavog supermena iz Die Hard 4, već onog, bosog Meklejna, zaglavljenog u soliteru punom terorista koji preživljava isključivo zahvaljujući svojim instiktima.

6. Bullitt

Fantastična jurnjava automobilima, jedna od prvih u istoriji filma i svakako jedna od najboljih nije jedini razlog da se ovaj film nađe na listi najboljih. Prvi američki fim Pitera Jejtsa više je od duela na točkovima. Prvo Bullitt je snimljen u San Francisku, što ga svrstava u filmske veličine kao što su Greed, Vertigo, The Lineup, Dirty Harry i Zodiac. A pod dva Stiv Mekvin je u ovom filmu na vrhuncu svoje karijere, a ko ne voli Mekvina.

5. Indiana Jones – Raiders of the Lost Ark

Raiders of the Lost Ark, koji je upoznao Indianu Džonsa sa planetom, stvoren je kao potpuno fomiran klasik. Film je skoro pa savršen, od neverovatnog početka do ironičnnog kraja.

4. Crouching Tiger, Hidden Dragon

Pritajeni tigar, skriveni zmaj – maestralno delo Anga Lija nije zainteresovalo azijsku publiku, ali je zato na zapadu postao bisokopski hit. Osvojio je 4 Oskara i postao strani film sa najvećom zaradom u istoriji. Nije ni čudo, parlisani fantastičnim prizorima i vizuelnim zadovoljstvima koje ovaj film pruža sve i da ste se zagubili u prevodu – ne bi primetili.

3. The Wages of Fear

Nema sumnje da kada Anri Žorž Kluzo uplete priste u bilo koji žarn ti filmovi postanu klasici. Les Diaboliques je jedan od najstrašnijih filmova ikada snimljenih, The Mystery of Picasso prikazuje život i rad umetnika kao ni jedan drugi film, a The Wages of Fear nema konkurenta kada je napetost u pitanju.

2. Deliverance

Peripetije oko ovog filma počele su i pre snimanja – Vorner Bros je prvobitno želeo da Roman Polanski režira film, a autor romana tražio je Sema Pekinpaha. Za glavne uloge razmatrani su Li Marvin i Marlon Brando da bi na kraju uloge odigrali Džon Vojt i Bart Rejnold. Ipak i pored silnih zavrzlama ovaj film je napravio neizbrisiv trag u kinematografiji.

1. North by Northwest

Film koji je napisao Ernest Lehman a režirao Alfred Hičkok je mnogo toga – misteriozan, neizvestan, ljubavna priča i studija o neozbiljnom čoveku koji odrasta na kraju. Film je i komedija u kojoj se akcija gradi smireno i sa naopakom logikom koju nam Hičkok ni jednog momenta ne dozvoljava da preispitamo.


Guardian/J.R.