Istraga povezala 10 policajaca sa kriminalom Zlatne zore

"Ukupno 15 policajaca uhapšeno je zbog raznih krivičnih dela. Deset od njih su direktno ili indirektno povezani sa kriminalnim aktivnostima Zlatne zore", potvrdio je načelnik unutrašnje kontrole Panagiotis Statis na konferenciji za novinare.

Ministar za javni red Nikos Dendias naložio je istragu krajem septembra, pošto su neki policajci bili okrivljeni za prikrivanja ili toleranciju nelegalnih aktivnosti neonacističke partije, prenela je agencija AFP.

Unutrašnja kontrola policije takodje je istraživala navodnu umešanost policije u slučajeve rasističkih napada i primetila da je izmedju 2009 i oktobra 2013 došlo je velikog porast broja policajaca koji su učestvovali u incidentima "ekstremnog policijskog ponašanja koji je dostigao vrhunac u 2012", naveo je Statis.

"Grčka policija sprovodi operaciju samočišćenja",
dodao je ministar u posebnom saopštenju, pošto su policiju dugo optuživale grupe za ljudska prava i opozicione partije za "zatvaranje očiju" kada su u pitanju aktivnosti pripadnika Zlatna zora.

Vlasti u Atini pokrenule su pitanje Zlatne zore, posle ubistva antifašistickog aktiviste i repera Pavlosa Fisasa (34).

Reper je izboden nožem 18. septembra u Atini i ubio ga je 45-godišnji vozač kamiona koji je kasnije u policiji priznao da je počinio ubistvo i da je sledbenik Zlatne zore.

U akciji policije koja je usledila, osumnjičeno je šest parlamentaraca iz redova te partije od kojih su trojica ostala u pritvoru u atinskom zatvoru, uključujući i lider partije Nikos Mihalolijakos.

Izvor: Blic

Pogledajte još