Da li je ovo budućnost: Ugradio sebi čip veličine smartfona u podlakticu (VIDEO)

On je sebi ugradio kompjuterski čip Circadia 1.0 pod kožu leve podlaktice. Taj senzor, koji se puni bežično, Kanon i nekoliko njegovih kolega razvijali su ga 18 meseci, a dizajniran je da prati vitalne znakove osobe u čiji je organizam ugrađen i da ih zatim šalje Bluetutom na korisnikov Android uređaj.

Kanon tvrdi da mu Circadia 1.0 "može poslati SMS poruku ukoliko smatra da mu raste telesna temperatura". Uređaj zatim može pomoći i pri određivanju uzroka porasta temperature, a buduće verzije trebale bi da prate puls i bile bu znatno manje.

Njegova operacija umetanja ovog tehničkog implanta pod kožu nije naišla na odobravanje doktora, tako da je Kanon pomoć potražio kod stručnjaka za modifikacije tela koji su mu Circadiju ugradili bez ikakve anestezije.

"Smatram da bi naša okolina trebala pažljivije i intuitivnije da sluša šta se događa s našim telom",
pojašnjava Kanon. "Ako, na primer, imamo stresan dan, Circadia će komunicirati s mojom kućom i pripremiti lepu opuštajuću atmosferu, prigušiti svetla i pustiti toplu vodu u kadu".

Prve tržišne verzije čipa, kako predviđa Kanon, trebale bi biti spremne za nekoliko meseci, a koštaće oko 500 dolara. Stiv Hejvort, stručnjak za telesnu modifikaciju koji je Kanonu ugradio čip, tvrdi kako će za ugradnju tražiti oko 200 dolara, a to će onima koji su zainteresovani sigurno još neko vreme biti jedina opcija jer je malo verovatno da će neki doktor tako nešto hteti uskoro da sprovede u delo.

Izvor: index

Pogledajte još