Dačić: Partije se udvarale huliganima

"Ispada kao da smo sad iznenađeni da postoje mafijaške i kriminalne grupe, a godinama i decenijama unazad se svi udvaraju tim grupama, pa i moja partija (SPS) je vodila ponekad politiku udvaranja nacionalizmu i šovinizmu jer je to bilo moderno i popularno kada trebaju glasovi", kazao je Dačić novinarima na jednom međunarodnom skupu u Beogradu.

Dačić koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je da niko od političara "neće da mu se zviždi na stadionima", ali da tome mora da dođe kraj.

Premijer je dodao da Srbija "nije Divlji zapad" i da mora da se uvede red.

Naveo je da je neophodna široka saglasnost u društvu da bi se problem huliganizma rešio, a potrebna je i analiza zakona.

Na pitanje zašto problem s huliganima ne reši sada, Dačić je kazao da nije ni rekao da problem ne može da se reši i da se sadašnja Vlada Srbije neće ponašati kao prethodna koja je zazirala od problema huligana.

"Da li vi znate ko je dobio nagradu za razvoj demokratije 2000. godine? Pa, 'Delije' (navijači Crvene zvezde). Oni su tada bili nosioci demokratskih promena", kazao je Dačić.

Poslednjih nedelja učestali su incidenti, a neredi su eskalirali pre i za vreme utakmice Crvena zvezda-Partizan u subotu.

Mirkov: Izmena zakona pa borba s huliganima

Zvaničnik iz kabineta premijera Srbije, Milivoj Mirkov, danas je izjavio da je za borbu s huliganima neophodno da se se izmeni zakon.

Treba definisati šta je to navijačka grupa, koja je njena strukutra, prava i odgovornosti, koji je njen odnos s klubom i kako se ona finansira, te bi se tako "lojalni navijači" odvojili od huligana, rekao je za Radio-televiziju Srbije šef Odseka za unutrašnju politiku i bezbednost.

"Kada to odvojimo, možemo raditi s navijačima, a s huliganima, s kriminalcima moraju raditi državni organi u drugoj sferi", kazao je Mirkov.

Poslednji u nizu incidenata huligana, dogodo se u subotu na fudbalskoj utakmici Partizan-Crvena Zvezda. Navijači su palili baklje, sedišta i drugo što im je došlo pod ruku.

Milivoj Mirkov je rekao da je, po Zakonu o sprečavanju nasilja u sportu, iz 2003. godine, "organizator preuzeo sve što je bilo u nadležnosti države", ali se pokazalo da organizator nema sredstva za suzbijanje huliganizma.

Zato država treba ponovo da preuzme glavnu ulogu u borbi s huliganima, te je ključno da počne sprovođenje Akcionog plana za sprečavanje nasilja u sportu.

Beta

Pogledajte još