Moralne vrednosti kojima treba da naučite decu

1. Poštovanje

Jedna od najvažnijih moralnih vrednosti je poštovanje. Postoje deca koja ne pokazuju nikakvo poštovanje prema autoritetu. Učeći svoju decu poštovanju, činite uslugu sebi, svojoj deci i celom svetu. Život će im biti mnogo lepši i ispunjeniji ukoliko se prema okolini odnose sa poštovanjem.

2. Poslušnost

Poslušnost je nešto što ne dolazi samo od sebe nikome od nas. Zabavnije je kršiti pravila. To naročito vole deca, zato morate biti čvrsti i dosledni. Dobro ponašanje nagradite kako biste motivisali decu da budu poslušna.

3. Učtivost

Reči “molim te” i ”hvala” nisu teške, ali ukoliko decu niste učili ili podsećali to da govore, teško da će ih izgovarati. Od malih nogu ih treba učiti ovakvim manirima.

4. Odgovornost

Verovali ili ne, deca mogu da nauče da budu odgovorna od malih nogu. Dajte deci jednostavne zadatke poput skupljanja igračaka ili raspremanja stola nakon ručka, i usadićete im osećaj za disciplinu i odgovornost. Još jedan dobar način da decu naučite da budu odgovorna je da naviknu da peru zube i rade domaći zadatak, a da ih ne podsećate na to.

5. Poniznost

Možda zvuči čudno, ali poniznost je važan aspekt života koji često previdimo. Kod dece se to odnosi na sposobnost da kažu da im je žao zbog nečega šta su uradili, a nije trebalo.

6. Dobri maniri

Dobri maniri ne spadaju nužno u moralne vrednosti, ali većina mladih danas se ne ponaša pristojno. To ne mora da znači da ih roditelji nisu lepo vaspitali, nego su pod uticajem okoline i lošeg društva. Zbog toga treba da se potrudite da deci duboko usadite dobre manire kako ne bi mogli da padnu pod uticaj lošeg društva.

7. Druželjubivost

Kod većine dece, druželjubivost im je u prirodi. To je dobra stvar ali ne zaboravite da dete opominjete da ne treba da priča sa strancima. Podstičite druženje i socijalizaciju, jer će im to dosta značiti u budućnosti.

8. Iskrenost

Jedan od problema sa kojima se roditelji suočavaju je taj što ne znaju kako da izađu na kraj sa detetom koje ne govori istinu. Ukoliko na vreme počnete da učite decu o iskrenosti kao moralnoj vrednosti, nećete imati ovaj problem.

Izvor: b92

Pogledajte još