Sombor: Dva direktora, a preduzeće ne postoji

Raspad fabrike traje od 2008. godine kada je država preuzela brigu o ovim pogonima.

- I ovoga puta se pokazalo da je država loš gazda i najgori poslodavac. Nebriga je dovela fabriku, koja je mogla biti profitabilna, do rasula. Zato smo podržali zahteve radnika i sindikata da se ovo dvovlašće ili bezvlašće prekine - naglašava Zoran Purić, predsednik socioekonomskog saveta opštine.

- Od države nemamo nikakve pomoći, što zaradimo na tržištu, toliko imamo. Zato je radnicima koji su sa zakašnjenjem primili avgustovsku zaradu stalo da se ovaj pravni vakuum prevaziđe, jer strepimo za budućnost firme i egzistenciju - kaže Donald Đurić, član izvršnog odbora Sindikata.

“Proteinkom”, odnosno društvenim preduzećem, zvanično još registrovanim pod ovim imenom, trenutno upravlja Rada Birvalski, koga je za v.d. direktora postavila Vlada Republike Srbije nakon odluke da se preduzeće organizuje kao Veterinarska ustanova za sakupljanje, preradu i uništavanje leševa životinja i drugih otpadaka životinjskog porekla.

- Preduzeće nije preregistrovano evo već petu godinu. Vlade su se u međuvremenu menjale, a mi smo više puta na to ukazivali. Niko nas nije slušao, ali je u julu stiglo rešenje sa potpisom Ivice Dačića o postavljenju drugog lica za direktora nepostojećeg preduzeća. Firma nije moja, vlasnik je država i ja sam poštujući tu odluku nastavio da potpisujem virmane da bi preduzeće funkcionisalo - kaže dugogodišnji direktor Rada Birvalski, koji je i u narednih desetak dana, do preregistracije ovlašćen da vodi preduzeće.

Borislav Tomić, koji, prema odluci Vlade iz jula ove godine, pretenduje na direktorsko mesto, još nepostojeće, odnosno nepreregistrovane firme tvrdi da su u sve umešani “lokalni dušebrižnici”.

- Neverovatno je da Birvalski i tadašnje ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinu i Vlada nisu izvršile preregistraciju, čime je stvoren pravni vakuum i naneta šteta preduzeću - tvrdi Tomić.

Fabrika čiji su maksimalni kapaciteti mesečna prerada oko 1.000 tona otpadaka životinjskog porekla u koštano brašno koje se koristi kao komponenta za mešavine stočne hrane, radi sa jedva pola kapaciteta, a Somborci ponovo upozoravaju na nesnosan smrad iz dimnjaka spalionice.

Izvor: Blic

Pogledajte još