Majka oživela dete nakon što su ga doktori proglasili mrtvim

Sin je rođen u 27. sedmici sa težinom od samo 900 grama. Međutim, Džejmijeva sestra bliznakinja rođena je bez ikakvih komplikacija, ali doktori su javili vest koje se svaka majka užasava – nakon 20 minuta borbe, lekari su Džejmija proglasili mrtvim.

Nadajući se čudu, gospođa Og odmotala je ćebe i primaknula dete bliže svojem telu. I tada se dogodilo nešto neverovatno. Nakon dva sata, koliko ga je majka grlila i pričala mu, dečak je počeo pokazivati znakove života.

Isprva je to bio samo udah, što su lekari protumačili samo kao refleks. Ali tada mu je majka počela prstom davati malo izdojenog mleka i tada je počeo disati normalno.

Pomislila sam: Moj Bože, šta se događa?”, rekla je gospođa Og. “Nešto kratko kasnije otvorio je oči. To je bilo čudo. Tada je pomaknuo ruku i uhvatio me za prst. Otvorio je oči te je pomicao glavicu s jedne strane na drugu. Doktori su mu nastavili pomicati glavicu govoreći: Ne verujem! Ne verujem!

Australijanka se obratila javnosti upozoravajući na važnost nege ‘koža na kožu’ za bolesnu decu, što je uobičajena praksa u velikom broju britanskih bolnica. U većini slučajeva deca se prebacuju na intezivnu negu ako postoji problem pri porođaju. ‘Kengurova nega’, nazvana po kengurima koji svoje mladunče nose u tobolcu što bliže telu, dozvoljava majkama grejanje dece, stimulišući i hraneći, ponašajući se kao ljudski inkubator.

Prerano rođena deca te ona koja malo teže pri rođenju, tretirana metodom ‘tobolca’, imaju manje izglede za infekcije, bolesti, poboljšava im se san te smanjuje se rizik od hipotermije.

Gospođa Og i njezin suprug Dejvid, napomenuli su kako su doktori odustali od spašavanja njihovog sina nakon tri sata porođaja u bolnici u Sidneju u martu.

Doktor me upitao da li smo odabrali sinu ime, rekla sam Džejmi, tada mi je prišao doktor s mojim sinom u rukama umotanim u ćebe i rekao: Izgubili smo Džejmija, nije uspeo, žao mi je.
Gospođa Og držala je u naručju sina koji sada ima već pet meseci, u Australijskoj emisiji ”Today Tonight”.

Njen suprug je dodao: “Na sreću, imam jaku i veoma pametnu ženu. Instiktivno je uradila to što je uradila. Da nije, Džejmi verojatno ne bi bio sada ovde.

Izvor: haber.ba

Pogledajte još